Mult-asteptata crestere a punctului de pensie nu va fi decat praf in ochi aruncat milioanelor de batrani din Romania, sustin reprezentantii pensionarilor. Si asta pentru ca aceasta crestere va fi semnificativa doar pentru un procent infim dintre pensionari. Restul au de indurat un razboi ce il poarta de ani intregi: lupta cu preturile.

De la 1 noiembrie se vor majora pensiile, a decretat ministrul muncii, Paul Pacuraru. Asta inseamna ca daca acum punctul de pensie este de 416 lei, de luna viitoare valoarea lui va fi de 541 lei, ceea ce inseamna, potrivit lui Pacuraru, o crestere de 30%. Numai ca pentru majoritatea pensionarilor aceasta marire este  anulata de majorarile de preturi de pana la 50% la mai toate alimentele de baza. Mai mult, iarna care bate la usa va aduce o intretinere mai mare din cauza cresterii tarifelor la gigacalorie si gaz. De aceea, Preda Nedelcu, presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor Pensionarilor din Romania, incearca sa determine Guvernul sa-i ajute pe acei batrani care au o pensie sub media pe tara.

‘Noi am propus Executivului pentru cei care au un punctaj sub valoarea de 1, ca din bugetul de stat sa li se asigure un venit egal cu pensia medie pe tara, adica minimum 374 lei. Nu am facut o estimare a cresterii cheltuielilor, insa e foarte greu pentru noi si cu intretinerea, costul gigacaloriei si restul, ne explica Preda Nedelcu.

Iata ce isi pot cumpara acum cu banii primiti in plus pe luna:

2 litri ulei – 10 lei
3 kg carne de porc – 42 lei
5 litri de lapte – 10 lei
3 kg branza – 33 lei
Total 95 de lei

Ce poti sa faci cu diferenta de pensie?

Conform datelor furnizate de Casa de Pensii, pensia medie pe tara era in septembrie de 402 lei. De la 1 noiembrie insa ea va fi cu 120 de lei mai mare, adica 522 de lei. Intretinerea a fost anul trecut in primele luni ale iernii, adica noiembrie si decembrie, pentru un apartament de doua camere cu doua persoane, 250 de lei. Potrivit Federatiei Asociatiilor de Proprietari, anul acesta va fi 270 de lei.  Daca scadem din cei 120 de lei primiti in plus la pensie cresterea de 20 de lei a intretinerii, batranii raman cu doar 100 de lei .

Urmărește-ne pe Google News