„Presiunea apei a închis mai mult sau mai puţin gazoductul, astfel încât gazul care este în interior nu poate ieşi”, a declarat Ulrich Lissek, purtător de cuvânt al Nord Stream 2. „Concluzia este că există încă gaz în gazoduct”, a adăugat el, fără a putea preciza cantitatea.
Gazoductele Nord Stream 1 şi 2, construite pentru a transporta gaz rusesc în Europa, au fost avariate de explozii submarine în largul insulei daneze Bornholm, în Marea Baltică, provocând barbotări pe mari suprafeţe.
Informaţii privind situaţia exactă a scurgerilor din gazoductului Nord Stream 1 nu sunt disponibile deocamdată. Totuși, scurgerea din această conductă, mai puternică decât în cazul celei din Nord Stream 2, începuse de asemenea să se reducă vineri, spre finalul zilei, suprafaţa de barbotare scăzând la 600 metri în diametru, faţă de 900-1.000 metri la început.
Cele două conducte exploatate de un consorţiu depinzând de gigantul rus Gazprom nu erau operaţionale din cauza consecinţelor războiului din Ucraina, dar erau umplute cu gaz.
Autorităţile daneze şi suedeze estimaseră vineri, într-o scrisoare către Consiliul de Securitate al ONU, că scurgerile ar urma să se oprească duminică, odată cu epuizarea zecilor de mii de tone de gaz din cele două gazoducte.
„Toate informaţiile disponibile indică spre faptul că aceste explozii sunt consecinţa unui act deliberat”, scriseseră autorităţile daneze şi suedeze, fără a arăta spre o ţară responsabilă.
Originea exploziilor rămâne în continuare un mister, Moscova şi Washingtonul negând orice responsabilitate.
Tot vineri, repezentanții ONU au anunțat, că scurgerile din sistemul de conducte Nord Stream din Marea Baltică au dus la ceea ce este, probabil, cea mai mare eliberare de metan înregistrată vreodată.
Foto: EPA