Acest proces, susțin autorii, ar putea fi folosit ca o modalitate inovatoare de a ajuta la construirea de locuințe la preț redus în diferite părți ale lumii.
De asemenea, „ar putea ajuta la reducerea dramatică a cantității de scutece folosite trimise la depozitele de gunoi sau arse, făcându-le o resursă potențial valoroasă”.
În prezent, se estimează că 10 milioane de tone se scutece sunt aruncate anual.
Deșeurile de scutece pot înlocui până la 27% din nisipul din beton și până la 40% din nisipul din mortar, arată grupul de cercetare condus de Siswanti Zuraida.
Iar echipa a făcut materiale de construcție din deșeuri de bebeluși, amestecând în proporții diferite de resturi de scutece în loc de nisip cu beton.
Au lăsat amestecurile să se întărească timp de 28 de zile și apoi le-au testat rezistența, folosind reglementările de construcție din Indonezia, unde, datorită creșterii anuale a populației de 4,1%, este nevoie de aproximativ 780.000 de noi unități de locuit în fiecare an. Industria construcțiilor realizează maximum 500.000.
Potrivit rezultatelor, maximum 10% din reziduurile de scutece pot fi folosite la construcția unei case cu trei etaje, până la 19% pentru o casă cu două etaje și până la 27% pentru o casă cu un etaj.
Oricine are nevoie de un perete de separare poate folosi până la 40% reziduuri de scutece în mortar.
Autorii sugerează că, dacă descoperirile lor vor fi implementate pe scară largă, ar fi nevoie de participarea diferitelor părți interesate la guvernare și la tratarea deșeurilor pentru a dezvolta procese pentru colectarea, igienizarea și mărunțirea pe scară largă a deșeurilor de scutece.
Studiul, coordonat de Siswanti Zuraida a mai fost semnat de un indonezian, Romi Bramantyo Margono, tot de la Facultatea de Inginerie a Mediului de la Universitatea din Kitakyushu, și de arhitectul belgian Bart Dewancker.
Foto cu caracter ilustrativ: Profimedia