UPDATE 14.20: China a cerut suspendarea “imediată” a desfăşurării scutului american antirachetă THAAD în Coreea de Sud, după ce Statele Unite au anunţat că acest sistem este operaţional, relatează agenția rusă Itar-Tass.

”Poziția Chinei privind scutul THAAD este neschimbată. Ne opunem desfăşurării sistemului THAAD în Coreea de Sud. Noi îndemnăm părţile să oprească această desfăşurare imediat şi vom lua cu fermitate măsurile necesare pentru a ne apăra interesele”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Geng Shuang.


Sistemul ”şi-a atins capacitatea iniţială de interceptare” a rachetelor, a declarat un oficial american pentru AFP, sub protecția anonimatului. Cu toate acestea, va mai dura câteva luni pentru ca sistemul să fie operațional la întreaga sa capacitate.

Tensiunile din Peninsula Coreeană au atins cote alarmante, regimul comunist lansând mai multe amenințări la adresa SUA, care a trimis mai multe nave de război în regiune. Recent, două avioane militare americane au luat parte la un exercițiu militar alături de forțele aeriene sud-coreene, ceea ce Washington a spus că este o operațiune de rutină.

În plus, un vas american aflat în Peninsula Coreeană a fost escortat de cea mai mare navă de război a Japoniei, tot o manevră menită să avertizeze regimul de la Phenian, care amenință că va efectua un nou test nuclear.

Sistemul THAAD din Coreea de Sud, a cărei desfășurare a fost decisă în iulie, în provocărilor din partea Phenianului, trage rachete concepute să intercepteze şi distrugă rachete balistice care se află în afara atmosferei sau care tocmai intră în atomsferă, aflate în ultima lor fază de zbor.
Finanţarea sistemului a făcut obiectul unei polemici săptămâna trecută, între Washington şi Seul.

Donald Trump a afirmat că factura pentru acest sistem, estimat la un miliard de dolari, ar trebui să fie plătită de Coreea de Sud. Seulul a respins cererea lui Trump.

Pentgonul susține că sistemul este ”strict defensiv” și adaugă un nivel de protecţie suplimentar dispozitivului antirachetă existent, permiţând o mai bună apărare a teritoriului sud-coreean şi forţelor americane care se află aici. Cu toate acestea, localnicii din apropiere consideră că acest sistem este o țintă și le pune viața în pericol. Totodat[, China nu a fost mulțumită de instalarea THAAD, considerând că acesta ar putea să reducă eficienţa propriilor sale sisteme de rachetă.

Urmărește-ne pe Google News