Sistemul antibalistic de la Deveselu, activ din decembrie 2016, a costat 800 de milioane de dolari și este operat acum sub comandă NATO. Acest scut va avea misiunea de a opri rachetele iraniene în cazul în care Teheranul se decide să atace Europa. Şi asta în contextul în care militarii iranieni au în dotare cel puţin 3 tipuri de rachete care pot lovi ţinte din Europa.

Sistemul de apărare de la Deveselu are trei componente principale care interacționează și formează un tot unitar: un radar extrem de puternic care poate detecta peste 100 de rachete balistice, interceptorii de rachete (adică rachetele SM-3) și sistemul de comunicații.

Atunci când o rachetă nucleară se îndreaptă spre România, radarul detectează rapid traiectoria rachetei și transmite automat activarea scutului care presupune lansarea imediată a unei rachete SM-3 care se deplasează cu viteză mare spre cea balistică pentru a o neutraliza cât încă se află în aer.

În acest context, Deveselu ar putea deveni o țintă în conflictul dintre Iran și Statele Unite? Ovidiu Raetchi e sceptic în această privință. „În eventualitatea unui conflict la scară largă între SUA și Iran, rachetele Teheranului vor fi îndreptate spre Europa doar dacă bazele de aici sunt utilizate de militarii americani în conflict. Altfel, așa cum spuneam, Iranul va menaja Uniunea Europeană până în ultimul moment.

Scutul de la Deveselu

Întrebarea pe care trebuie să ne-o punem așadar este aceasta: ar dori armata americană să implice baze europene în campania împotriva Iranului? Ar dori decidenții politici americani să implice state UE? La prima vedere, răspunsul e: nu.

În cazul unui conflict amplu cu Iranul, vor fi folosite mai degrabă baze din Orientul Mijlociu – cele ale unor state sunnite rivale Iranului și cele ale Israelului (deși mai discret). Nu prea are sens să implici și alte țări mai îndepărtate, pentru că asta înseamnă automat că trebuie să le oferi protecție antiaeriană, deci îți întinzi inutil liniile”, a declarat deputatul liberal. 

Mult mai sceptic este însă analistul de politică externă Iulian Fota, care e de părere că România este într-un fel afectată de ce se întâmplă în Orientul Mijlociu în aceste zile.

Iulian Fota

„România este afectată indirect de ce se întâmplă acum în Iran și Irak. Și asta pentru că avem o relație specială cu SUA, o prezență americană la noi în țară și nu în ultimul rând o proximitate geografică cu această regiune. Iranul nu va răspunde imediat acestui incident. Va dura ceva, mai ales că se confruntă cu o situație delicată pe plan intern, cu grave probleme economică”, e de părere fostu consilier prezidențial pentru securitate națională.

„În ceea ce privește scutul de la Deveselu, acesta ar putea fi ținta unui atac terorist, însă e puțin probabil ca iranienii să facă un astfel de efort. E mai ușor să lovești ținte din apropiere, unde există deja o prezență americană considerabilă”, e de părere analistul de politică externă Iulian Fota. 

Într-o intervenție telefonică la Digi24, fostul președinte al României Traian Băsescu a spus că scutul ar putea fi folosit dacă Iranul va ataca un aliat al Statelor Unite.

„Acum îl putem lua şi pe Putin la Deveselu, să vadă că sistemul de acolo e orientat în primul rând pentru a preveni lovituri ale Iranului. În momentul de față a devenit mai actual ca oricând scutul, ca o nevoie de securitate, nu doar pentru România, ci pentru toată regiunea pe care scutul o protejează. Să sperăm că în curand va fi gata şi investiţia din Polonia, ceea ce va genera securitate în aproape toate ţările Uniunii Europene”, a declarat Traian Băsescu.

Urmărește-ne pe Google News