Un moderator de la televiziunea de stat din Polonia (TVP) a cerut scuze pentru anii în care pe post s-au spus „cuvinte rușinoase” la adresa comunității LGBTQ, în perioada în care instituția media s-a aflat sub controlul guvernului conservator și devenise portavocea acestuia.

Duminică seara, moderatorul Wojciech Szelag, care s-a alăturat postului în ianuarie, a început un segment în care invitase doi activiști LGBT anunțând că trebuie să spună câteva cuvinte.

„Timp de mulți ani, în Polonia, cuvinte rușinoase au fost îndreptate împotriva a numeroase persoane, deoarece acestea au ales să stabilească singure cine sunt și pe cine iubesc”, a spus Szelag, privind direct în cameră.

„Persoanele LGBTQ nu sunt o ideologie, ci oameni, nume, chipuri, rude și prieteni”, a adăugat el.

Întorcându-se spre cei doi activiști, moderatorul a continuat: „Toți acești oameni ar trebui să audă undeva cuvântul «scuze». E momentul să cer scuze”.

Unul dintre cei invitați la emisiune, Bart Staszewski, un activist LBGTQ și realizator de filme, a declarat că scuzele au arătat transformarea unui post de televiziune care a servit drept portavoce a partidului Lege și Justiție (PiS), în perioada în care acesta se afla la putere.

„Timp de opt ani au prezentat activiștii LGBT – dar și comunitatea LGBT – ca o amenințare la adresa națiunii poloneze, alimentând această ură în rândul oamenilor”, a declarat marți Staszewski.

„Acum, cuvintele din studioul de televiziune au fost de recunoaștere, de scuze”, a spus el.

Cu câteva momente înainte ca emisiunea TVP să înceapă duminică seara, Staszewski, care fusese invitat să apară la postul de televiziune pentru prima dată în opt ani, alături de activista transsexuală Maja Heban, a mărturisit că a avut emoții.

„Mi-a fost foarte frică să intru pe ușă”, a spus el. „Aceasta era ușa instrumentului de propagandă care a fost folosit împotriva noastră timp de atâția ani”, a adăugat Staszewski.

El a descris interacțiunea ca un pas spre vindecare. Staszewski a și postat un clip cu scuzele pe rețelele sociale, urmărind cum acestea au devenit rapid virale. „Mulți oameni de pe Twitter și Instagram mi-au spus că i-a făcut să plângă”, a declarat el.

„A fost atât de semnificativ și atât de necesar, acum știm că un capitol se închide”, a afirmat el.

În timpul campaniei electorale de anul trecut, Donald Tusk a promis să reformeze rapid televiziunea publică, ca parte a unei revizuiri mai ample menite să repare ceea ce el a numit „daunele” aduse statului de drept în timpul anilor în care PiS a fost la putere.

În cei opt ani de guvernare conservatoare, televiziunea publică a fost acuzată de opoziție și de instituțiile de monitorizare că și-a încălcat flagrant principiile, devenind purtătoarea de cuvânt a partidului aflat la putere.

Discursurile de la TVP ținteau nu doar opoziția politică internă și criticii externi, dar și comunitatea LGBTQ, imigranții și nu numai, în funcție de agenda guvernului.

La câteva zile după ce Tusk a fost învestit în funcția de prim-ministru, guvernul său a eliminat conducerea radiodifuzorului și a introdus schimbări radicale de personal, ceea ce a stârnit critici potrivit cărora noua administrație vrea să își recreeze propria rețea de televiziune publică politizată.

În ultimele luni, Staszewski și alți militanți pentru drepturile omului s-au consultat cu guvernul cu privire la eventuale schimbări legislative. Introducerea parteneriatelor civile între persoane de același sex este una dintre variantele dorite.

Perioada guvernării conservatoare a fost una complicată pentru comunitate.

În 2019, zeci de municipalități din Polonia, care acopereau o treime din țară, au adoptat în rezoluții ce exprimau sprijinul pentru familia tradițională sau care se pronunțau explicit împotriva așa-numitei „ideologii LGBT”.

În vreme ce guvernul PiS s-a delimitat formal de aceste inițiative locale, care erau simbolice și nu au avut efecte legale, membrii comunității LGBT din Polonia au spus că demersurile s-au înscris în retorica homofobă promovată și de stat, și de Biserica Catolică și care au alimentat ura din societate și i-a făcut să se simtă în nesiguranță.

Staszewski, care devenise o țintă a fostului guvern după ce a protestat față de rezoluțiile introduse de aceste municipalități, a declarat acum că speră ca recunoașterea trecutului să se extindă și la responsabilizarea celor care au alimentat prejudecățile și crimele motivate de ură împotriva persoanelor LGBTQ din întreaga țară.

De asemenea, el a spus că speră în alte scuze, de data aceasta din partea premierului Tusk.

Urmărește-ne pe Google News