În ultimii ani, situaţia Castelului Peleş a fost incertă, astfel că nici Ministerul Culturii, nici Casa Regală nu s-au ocupat de întreţinere, restaurare şi conservare.
Va fi restaurat pe banii statului
Totul s-a clarificat recent, când reprezentanţii Casei Regale au convenit cu Ministerul Culturii ca muzeul să fie vândut statului peste trei ani. “Există preocupare din partea Ministerului Culturii pentru Castelul Peleş, deoarece au demarat formalităţile necesare. O comisie specială va organiza o licitaţie pentru desemnarea unei firme acreditate în restaurări, iar banii necesari sunt alocaţi de stat, însă se vor scădea din suma de 30 de milioane de euro pe care Casa Regală o va primi de la minister, atunci când va vinde castelul”, a declarat şeful departamentului relaţii cu publicul al muzeului, Dana Voiţescu.
Pentru ca turiştilor să nu le cadă în cap bucăţi de tencuială, administratorii au acoperit balconul cu plasă din sârmă | |
Pereţii exteriori au crăpături vizibile, iar varul este scorojit | |
Platoul de susţinere al unui balcon este “ciobit” şi, cu toate că există pericolul ca alte bucăţi de ciment să cadă, nimeni nu pune mâna să-l repare | |
Chiar dacă statuile şi-au pierdut câte un picior (medalion stânga) sau câte un deget (medalion dreapta), nimeni nu s-a ocupat să restaureze ornamentele din piatră | |
Unei statui din curtea Peleşului i s-a rupt, în timp, o mână | |
Din cauza ploilor, apa s-a infiltrat în pereţii castelului. Petele de mucegai se pot observa cu uşurinţă | |
Ca să nu se dărâme, aleile pietruite sunt susţinute de bârne din lemn |
Inclus în topul celor mai frumoase castele
Potrivit unui top făcut de turiştii de pe tot Globul pentru site-ul opentravel.com, Castelul Peleş se află pe locul al 6-lea între cele mai frumoase astfel de edificii din lume. În acelaşi clasament, pe primele trei locuri se află Castelul Hohenzollern din Germania, cel al familiei Howard din Anglia şi fortăreaţa Segovia din Spania.
Inaugurat în 1883
Construirea castelului a început în anul 1873, sub îndrumarea arhitectului vienez Wilhelm Doderer, însă Peleşul a fost inaugurat abia pe 7 octombrie 1883. Imobilul a fost realizat din lemn, piatră, cărămidă şi marmură şi are peste 160 de camere, însă doar câteva pot fi vizitate. Pentru turul Castelului Peleş, turiştii scot din buzunar 50 de lei, excepţie făcând studenţii, elevii şi copiii, care plătesc 12,5 lei.
Branul ocupă locul 6 în lume
În topul celor mai frumoase castele din lume, realizat de specialiştii de la Budget Travel, Branul şi-a adjudecat locul al 6-lea, după alte frumuseţi din Marea Britanie, Scoţia, Germania şi Franţa.
În clasamentul întocmit de cei de la Budget Travel, înaintea Branului se află Castelele Bamburgh şi Beaumaris din Marea Britanie, Eilean Donan din Scoţia, Neuschwanstein din Germania şi Castelnaud din Franţa.
Chiar dacă Branul a revenit în 2006 în proprietatea lui Dominic de Habsburg, nepotul Reginei Maria, moştenitorul nu l-a scos din circuitul turistic. Zilele trecute însă, arhiducele Dominic a declarat, la Bran, că e deschis oricărei oferte de cumpărare, chiar dacă aceasta vine din partea statului sau din partea unei persoane oarecare. Şi ministrul culturii, Kelemen Hunor, şi-a exprimat dorinţa ca Branul să redevină proprietate a statului.