Marea asfaltare a inceput din centrul Capitalei. Pentru multi trecatori blocarea cu utilaje a arterelor importante poate fi un semn clar ca se munceste. Totusi, aceste strazi fusesera refacute si in mandatul lui Traian Basescu la Primaria Capitalei. Atunci nu s-a mai ajuns la periferie. S-ar putea ca nici acum. Pentru ca actualul primar general considera ca mult mai periculoase sunt fisurile in asfaltul bulevardelor din centru decat adevaratele gropi de la marginea Capitalei.
La sfarsitul saptamanii trecute fostul primar al Capitalei, Traian Basescu, se declara multumit de starea strazilor asfaltate in timpul mandatului sau. Adriean Videanu il contrazice insa, din moment ce e de parere ca solutia tehnica utilizata atunci “nu asigura nivelul de serviciu pe o perioada de cinci ani”. Astfel, bucurestenii au avut surpriza sa constate ca lucrarile de asfaltare au inceput pe strazi considerate de multi “in regula” si care in timpul mandatului lui Basescu fusesera refacute de la un capat la altul. “Ne strica noptile degeaba. Nu sunt impotriva lucrarilor, dar sa se faca acolo unde chiar este nevoie”, sustin toti locatarii de pe Lascar Catargiu, strada asfaltata, din nou, saptamana trecuta.
La polul opus sunt locatarii de pe soseaua Viilor, care se considera napastuiti de soarta. Strada lor arata ca dupa razboi. Pe o suprafata de circa 200 de metri, trei sferturi din latimea carosabilului este o groapa imensa, in care s-au adunat gunoaiele. “Cand e uscat afara, se face praf. Cand ploua, ne afundam in mocirla. De un an eu nu mai intru cu masina aici, in fiecare zi ma asteapta sotul in capatul strazii”, spune Angelica Rozariu (foto sus), care lucreaza la o cofetarie din zona. “Am putea sa plantam porumb sau, pentru ca a plouat si s-a format lac, ne gandeam sa facem crescatorie de crapi”, glumeste un alt locatar.
Cu toate acestea, in planurile Primariei Capitalei, pe soseaua Viilor sunt programate lucrari. Noi nu am vazut insa nici picior de muncitor in zona.
Seful Directiei Drumuri, Transporturi si Sistematizarea Circulatiei din cadrul Primariei, Gheorghe Udriste, are insa argumente. El spune ca programul de reabilitare nu se face dupa cum vrea cetateanul, ci dupa studii serioase. “Lucram dupa proiecte, nu dupa ureche. Va veni randul fiecarei strazi, dar acum programam lucrarile in functie de starea drumului, de cat e de circulat etc.”
Videanu repara fisurile invizibile
Pentru Videanu (foto) au prioritate gropile ce se vad numai la microscop: “Exista niste fisuri in imbracamintea asfaltului care nu sunt vizibile cu ochiul liber si datorita infiltratiilor apei afecteaza infrastructura drumului. Una este aspectul vizual al starii drumului si alta este nivelul de serviciu pe care il constata consultantul. De exemplu, pe Magheru exista dungi transversale si, daca nu se intervine acum, anul viitor ar fi fost nevoie sa sapam aproape un metru. Ar fi mult mai costisitor din punctul de vedere si al timpului, si al banilor”.
360 de bulevarde, gata pana in 2008
Reprezentantii Primariei promit ca pana in mai-iunie 2008 sa refaca toate cele 360 de strazi pe care le au in administrare. Prima licitatie a 39 de bulevarde (din care Dimitrie Cantemir, 1 Decembrie, Colentina, Mosilor) va avea loc pe 21 aprilie si alte 70 de artere sunt in proces de licitatie, pentru reparatii complete. Restul de aproape 130 de bulevarde sunt lasate pentru anul viitor.