Voluntarii trebuie să aibă o stare bună de sănătate şi să aibă vârste cuprinse între 18 şi 30 de ani. Ei vor rămâne în carantină timp de cel puţin 17 zile, iar cei care vor dezvolta simptome vor primi tratamentul pe bază de anticorpi monoclonali Ronapreve, produs de Regeneron.
Oamenii de ştiinţă intenţionează să îi expună apoi pe voluntari – care au fost cu toţii infectaţi anterior pe cale naturală sau vaccinaţi – la o cantitate similară din varianta originală a virusului, pentru a determina nivelurile de anticorpi sau de celule T imunitare care sunt necesare pentru a combate infectarea.
„Acesta va fi răspunsul imunitar pe care va trebui apoi să îl inducem printr-un nou vaccin”, a spus Helen McShane, profesoară de vaccinologie la Universitatea Oxford şi cercetătoare principală în cadrul studiului.
Studiul realizat de Universitatea Oxford a fost lansat în aprilie anul trecut, la trei luni după ce Mare Britanie a devenit prima ţară care a autorizat realizarea unor studii pe oameni referitoare la COVID-19. Aceste cercetări mai sunt cunoscute şi sub denumirea de „studii controlate privind infectarea umană”.
Prima fază a cercetării, care se află încă în desfăşurare, se concentrează asupra stabilirii încărcăturii virale necesare pentru declanşarea unei infecţii, în timp ce a doua fază va avea drept obiectiv stabilirea răspunsului imunitar necesar pentru a evita infectarea, a precizat marţi universitatea britanică într-un comunicat.
Cercetătorii sunt aproape de a stabili încărcătura virală minimă care ar garanta că jumătate dintre persoanele expuse dezvoltă forme asimptomatice sau uşoare de COVID-19.
FOTO: Profimedia