Condițiile inumane de trai, în care își ispășesc pedepsele mii de infractori dau mare bătaie de cap autorităților române, care sunt obligate de forurile internaționale să îmbunătățească viața de după gratii a celor certați cu legea. România riscă amenzi imense, peste 800 de milioane de euro, dacă nu remediază în foarte scurt timp situația din penitenciare.
Autoritățile caută soluții pentru a mai rezolva cât de cât această problemă. Unii s-au gândit că o măsură pentru a descongestiona penitenciarele ar fi o lege a grațierii, de care ar beneficia câteva mii de infractori. Alții spun că dacă s-ar construi penitenciare noi, la standarde internaționale, s-ar rezolva problema.
Libertatea a aflat că lângă București, în orașul Pantelimon, va ”răsări” un penitenciar nou nouț. Construcția a fost începută în urmă cu câțiva ani, dar din lipsa banilor, lucrările au fost oprite.
Mai exact, surse din conducerea orașului spun că noua locație destinată infractorilor nu va fi una normală, ci una pentru deținuții care au bani. Adică va fi una de lux.
Spațiul de detenție va fi amenajat pentru 150-200 de persoane. Celulele, în jur de 60-70 vor fi amplasate pe trei etaje, iar la fiecare nivel vor exista două spații destinate sălilor de mese și de relaxare, plus un teren de sport modern și spatii de plimbare în curte. Vor exista și o bibliotecă, un cabinet medical ultra modern dar și sală de fitness.
Penitenciarul Pantelimon va fi unul dintre cele mai dotate, din punct de vedere tehnic. Va avea sisteme de monitorizare și supraveghere ultramoderne. Mai mult, spun sursele, cei care vor fi cazați aici vor avea la dispoziție și bucătărie proprie.
”Este normal să existe o pușcărie pentru cei care au dus o viață de lux și nu se pot adapta la actualele condiții din închisoare. Ei sunt privați de libertate, nu de o viață decentă. Dacă plătesc, vor avea la dispoziție tot ce își doresc. Vor avea și camere indivduale, pentru cei care vor opta să stea singuri. Oricum, maxim 3 persoane vor sta într-o celulă. Băile vor fi individuale, dotate cu tot ce trebuie. Cei cărora nu le va fi pe plac mâncarea de la penitenciar, își pot comanda ce vor să mănânce. Prețul cazării se va stabili în funcție de ceea ce își dorește clientul”, mai spun sursele.
Pentru pușcăria de lux, vor fi angajați gardieni care să facă față deținuților. Construcția Penitenciarului Pantelimon costă 20 milioane de euro, iar banii sunt de la bugetul de stat și din fonduri europene, mai spun sursele citate.
ANP: În închisorile din România sunt 27.559 deţinuţi şi doar 18.985 locuri de cazare
Administrația Națională a Penitenciarelor a anunţat, printr-un comunicat de presă că în prezent gradul de ocupare a închisorilor din România este de 145,16%. În unităţile de detenţie din România sunt 27.559 deţinuţi şi 18.985 locuri de cazare. Din cei închiși, 1.625 persoane sunt condamnate la pedepse de până în cinci ani.
Instituţia susţine că în perioada 2011-2016 au fost înregistrate la nivelul ANP 510 condamnări pronunţate de CEDO prin care statul român a fost obligat la plata a 3.132. 429 euro şi 10.000 franci elveţieni.
Potrivit datelor ANP, 856 dintre deţinuţi au vârsta de peste 60 de ani, 1.213 având copii în întreţinere cu vârsta de până la cinci ani. Dintre persoanele încarcerate 26 au boli incurabile iar 14 femei condamnate sunt însărcinate.
Cele mai aglomerate închisori sunt: Penitenciarul Satu-Mare unde sunt 513 deţinuţi pe 235 locuri (218,30%), urmat de Penitenciarul Târgu Mureş cu 438 deţinuţi pe 207 locuri (211,59%). La Penitenciarul Ploieşti sunt 430 deţinuţi pe 209 locuri (205,74%). Rata de recidivă, potrivit ANP, este de 38,37% .