„1817 iunie 13. Oficiul carantinei din Imperiul Habsburgic eliberează negustorului Constantin Cincu din București dovada că a făcut 5 zile de carantină la Timișoara, în perioada marii epidemii de holeră”. Acesta este mesajul care însoțește cele două fotografii cu adeverința prin care se certifica faptul că negustorul stătuse carantinat.
Constantin Cincu a fost, conform unei monografii semnate de Liviu Ștefănescu și publicată de Muzeul Țării Crișurilor, unul dintre cei mai importanți negustori bucureșteni de la sfârșitul secolului XVIII și începutul secolului XIX.
În lucrarea Comerțul bucureștean în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, Cincu apare de mai multe ori.
Făcea negoț cu lână în Transilvania, dar și la Viena și, de asemenea, transporta sume uriașe de bani pentru acea vreme. Bărbatul dădea bani cu dobândă și există documente despre cum împrumuta chiar și pe domnul Țării Românești.
Actul eliberat de autoritățile sanitare ale Imperiul Habsburgic la Timișoara nu specifică dacă Cincu călătorise dinspre Țara Românească spre Viena, sau invers. Dar Timișoara era ultimul oraș al Imperiului, înainte de granița cu Țara Românească.
Cucerită în 1716 de habsburgi, Timișoara a fost capitala provinciei imperiale a Banatului, ulterior Oraș liber regesc sub dominația regatului Ungariei, până la unirea cu Regatul României, în 1919.
În prima parte a secolului XIX, o epidemie de holeră a lovit Europa, dar Timișoara a fost cu adevărat afectată abia în 1931.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro