În noaptea de marți spre miercuri au fost efectuate, cu acceptul armatorului, primele două decupaje în navă, pentru ca salvatorii să aibă acces în interior prin mai multe puncte. Au fost salvate 40 de oi, iar astăzi, se încearcă recuperarea altor animale.
„Până astăzi, 27 noiembrie, au fost evacuate 119 animale vii de la bordul navei Quenn Hind, în urma operaţiunilor desfăşurate permanent de ISU Dobrogea, cu sprijinul colegilor de la celelalte arme din cadrul MAI, iar la momentul de faţă, când sunt efectuate două noi breşe de acces în navă, nu ştim câte animale mai sunt în viaţă”, a declarat Anamaria Stoica, pentru AGERPRES.
Potrivit ISU Dobrogea, miercuri 27 noiembrie, în zona Midia a Portului Constanţa erau mobilizaţi şase medici veterinari (3 voluntari şi 3 din cadrul ANSVSA) care tranchilizau ovinele la bordul epavei pentru a putea fi scoase de salvatori rapid şi transportate cu ambarcaţiunile disponibile la mal.
Oile evacuate de pe nava eșuată sunt depozitate temporar pe cheiul din portul Midia, în țarcuri special amenajate, unde medicii veterinari ai ASVSA le examinează clinic, le administrează vitamine, furaje, apă.
”Mă aștept la reacții foarte puternice ale europarlamentarilor”
Cazul navei răsturnate a stârnit ecouri. Presa internațională a relatat pe larg situația din Portul Midia, iar Animals International, organizație pentru protecția animalelor, va prezenta joi, în Parlamentul European, situația.
”Mă aștept la reacții foarte puternice ale europarlamentarilor și la noi ecouri internaționale, dar și la infringement din partea Comisiei Europene. Pe lângă o rușine fără margini, este probabil prețul pe care trebuie să îl plătim pentru că tolerăm acest comerț barbar cu milioane de animale exportate în fiecare an”, a declarat într-un comunicat de presă Gaberiel Păun, director pentru Europa al International Animals.
“Mare păcat pentru animalele care au murit doar pentru că s-a intervenit foarte târziu. Nu s-a lucrat în primele două nopți de la dezastru. Au fost animale care reușiseră să iasă din navă și care puteau fi culese din apă și duse la mal dacă era măcar o barcă gonflabilă în apropiere. Acum ele plutesc moarte. Este bine că se lasă cu demisii. Avem nevoie de autorități mai puternice pentru protecția animalelor. Sperăm că noua conducere ANSVSA să facă ordine în mafia exportului cu animale vii și că Ministerul Agriculturii va aplica un set de măsuri pentru a înlocui exportul în viu cu cel de carne”, se precizează în același comunicat .
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro