Vezi şi Bilanțul din zonele afectate de furtună. Copaci doborâţi de vânt şi inundaţii în gospodării


UPDATE – ora 14.21: I.B., în vârstă de 42 de ani, a murit – miercuri seară, în jurul orei 21.20 – în Capitală, după ce – din cauza rafalelor puternice de vânt, crengile unui copac s-au rupt și au căzut peste el. Bărbatul era din Giurgiu și  venise în vizită la sora sa, în București, pentru a-i aduce un pachet din partea mamei lor.

„În momentul în care a coborât din mașină, I.B a fost lovit puternic de copacul rupt. Chiar dacă în zona se aflau afișe prinse de o bandă de delimitare – prin care se menționa faptul că arborele reprezintă un pericol – bărbatul a ignorat avertizarea, iar crengile copacului aflat în curtea unei fabrici de ciocolată de pe Șoseaua Viilor – smulse de vânt – l-au accidentat mortal”, informează Primăria Municipiului București (PMB), prin intermediul unui comunicat.

UPDATE ora 07:30. Bilant final intervenții ISU București-Ilfov:

București: 13 copaci (6 auto afectate, o persoană decedată), 1 tablă desprinsă

Ilfov: 8 inundații, un copac, un acoperiș

Total: 24 solicitări pe București și Ilfov

UPDATE ora 7:15. Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a declarat, miercuri seara, la Antena 3, că există persoane care „politizează până și ciclonul” și că aglomerația în trafic este preferabilă pierderii de vieți omenești.

„Îmi pare foarte rău că sunt încă persoane care politizează până și ciclonul și consideră că cineva — eu sau poate altcineva de la primărie — am dorit să inducem panică sau nu am dorit, dar asta s-a obținut. E de preferat o aglomerație în trafic decât pierderea de vieți omenești. Imaginați-vă dacă se confirma ad litteram avertizarea meteo și la ora 5 debuta furtuna. Ce se întâmpla cu acești copii care ar fi fost surprinși în exterior, în spații libere? Nu cred că vreau să-mi imaginez”, a spus Gabriela Firea, miercuri seară, la Antena 3.

Catastrofa de la Scânteia, după 15 ani. Avocații au luat mai mult de jumătate din despăgubirile date de asigurător: peste 400.000 de euro de la orfani, văduve, părinți în doliu
Recomandări
Catastrofa de la Scânteia, după 15 ani. Avocații au luat mai mult de jumătate din despăgubirile date de asigurător: peste 400.000 de euro de la orfani, văduve, părinți în doliu

UPDATE ora 00:05. Primăria Capitalei a transmis un comunicat, miercuri seară, în care spune că în zona unde a căzut pomul care a ucis în bărbat, pe Şoseaua Viilor, se aflau afişe care atenţionau că pomul reprezintă un pericol. Cu toate acestea, bărbatul a ignorat avertizarea, susţine Primăria.

UPDATE ora 21.40:  I.B., un bărbat, în vârstă de 42 de ani, a murit – miercuri seară, în jurul orei 21.20 – în Capitală, după ce – din cauza rafalelor puternice de vânt, crengile unui copac s-au rupt și au căzut peste el. Rănile suferite în zona capului i-au fost fatale.

Incidentul a avut loc în sectorul 5, pe șoseaua Viilor, în dreptul unei fabrici de ciocolată. După ce și-a parcat mașina, s-a stârnit furtuna și acesta nu a mai apucat să se adăpostească, deși rudele l-au avertizat că este periculos să stea afară.

UPDATE ora 21:00: Trei avioane care ar fi trebuit să aterizeze pe Otopeni au fost redirecționate către alte aerporturi, miercuri seară, din cauza furtunii. Zborul Qatar Airways QR219 Doha – București a fost redirecționat către Constanța. Tot către Constanța a fost redirecționat și un Boeing 737 Blue Air care a venit de la Heraklion. De asemenea, zborul Ryanair FR327 Berlin (SXF) – București (OTP) a decis să aterizeze la Varna.

Sondaj INSCOP la comanda Libertatea – Alegeri prezidențiale: candidații cu cele mai mari șanse să intre în turul 2
Recomandări
Sondaj INSCOP la comanda Libertatea – Alegeri prezidențiale: candidații cu cele mai mari șanse să intre în turul 2

UPDATE ora 20:20. Cinci copaci au fost doborâți de vânt în Capitală, astfel:

Pe Calea Giulești, un copac a căzut pe firele de electricitate, pe Strada Cotului Siretului, o creangă a căzut pe stradă. De asemenea, pe Bulevardul Iuliu Maniu, vizavi de Piața Veteranilor, un copac a căzut peste o mașină. Pe Bulevardul Kiseleff, un copac a căzut în zona Piața Presei, iar un altul, în zona Arcul de Triumf.

UPDATE | Povestea bărbatului care a murit în Capitală, aseară, după ce un copac a căzut peste el

IGPR informează că, la această oră, circulaţia se desfăşoară cu dificultate pe Autostrada A1 Bucureşti-Piteşti, între kilometri 64 şi 120, deoarece plouă torenţial şi vântul este puternic, vizibilitatea fiind sub 100 de metri. De asemenea, tot pe Autostrada A1, dar pe tronsonul Sibiu-Deva, circulaţia este îngreunată din aceleaşi motive, între kilometri 309 şi 330, iar vizibilitatea este sub 50 de metri.

UPDATE ora 20:00. A intrat în vigoare avertizarea meteo de furtună în Capitală.

Cum te ferești de furtună. Ce să (NU) faceți în funcție de unde vă aflați:

A. În spațiile deschise:

  1. a) dacă sunteți pieton:
  1. nu vă adăpostiți sub pomi sau în zonele înalte (mai ales în timpul unei furtuni cu descărcări electrice);
  2. evitați apropierea de obiecte care pot fi buni conductori (stâlpi, turnuri, bare, garduri și alte structuri metalice);
  3. nu atingeți peretii adăpostului cu mâna, capul sau umerii;
  4. nu vă deplasați în zone în care există riscul de a fi loviți (construcții în desfășurare, arbori îmbătrâniți, geamuri deschise, acoperiș șubred);

De ce i-a arestat Curtea Supremă pe suspecții asasinatului de la Arad. Judecătorii invocă dovezi „fără echivoc” ale unor relații intime între inculpați
Recomandări
De ce i-a arestat Curtea Supremă pe suspecții asasinatului de la Arad. Judecătorii invocă dovezi „fără echivoc” ale unor relații intime între inculpați

 

  1. b) dacă sunteți în mașină:
  1. trageți pe dreapta, într-un loc ferit;
  2. dacă aveți timp, parcați mașina în garaj sau în zone în care nu există riscul de a fi lovită de obiecte care cad și acoperiți-o cu o husă impermeabilă.

B. În locuințe:

  1. închideți toate geamurile și ușile;
  2. deconectați aparatura electrocasnică, televizorul sau calculatorul, chiar dacă nu funcționează în acel moment.

Cum te ferești de furtună. Alte sfaturi utile:

1. Primul lucru pe care îl puteți face pentru a preveni o tragedie este să verificați prognoza meteo și, dacă puteți evita, să nu ieșiți în câmp la lucrări în acea zi sau în intervalul în care se anunță furtuna.

2. Dacă sunteți într-un grup, se recomandă să nu stați împreună, ci să rămână o distanță de măcar trei metri între o persoană și alta. Astfel, se reduce șansa de a se transfera electricitatea de la o persoană la alta.

6. Nu țineți asupra dumneavoastră niciun obiect metalic pentur că vă creșteți riscul de a fi lovit. Curentul va fi condus prin acest obiect și apoi prin corpul dumneavoastră. Este valabil și dacă aveți în spate un rucsac ce are un cadru de metal, un lucru la care poate nu v-ați gândi, dar care vă expune.

7. Apa este un foarte bun conductor și electricitatea din trăsnet poate ajunge la dumneavostră cât ați clipi. Aveți grijă să nu stați în apă sau să nu aveți apă care să ajungă la dumneavoastră. Nu e nevoie să vă lovească trăsnetul direct ca să simțiți electricitatea. Tot în acest scop, se recomdă să aveți încălțăminte de cauciuc care poate fi salvatoare întrucât cauciucul e un foarte prost conductor de curent.

8. Dacă sunteți în casă sau în fermă, evitați să folosiți telefonul fix și chiar pe cel mobil (valabil și dacă sunteți în câmp). Evitați contactul cu piese metalice (cum ar fi robinete) și allte.

Cum s-a circulat în Capitală miercuri după amiază:

Vezi AICI situația traficului în timp real

UPDATE 17:15. Primarul Gabriela Firea a anunțat și care vor fi cartierele afectate de furtuna din Capitală.

„Cum spuneam, vor fi câteva cartiere ceva mai afectate, și mă refer la cele din nord-est, printre care număr Băneasa, Colentina, Andronache, Tei și, de asemenea, din sud-vest, Drumul Taberei, Militari, Rahova, Sălaj, Ferentari, 13 Septembrie”, a declarat Firea.

UPDATE 17:00. Traficul rutier în București se desfășoară cu dificultate, după ce ANM a lansat o avertizare cod galben de furtună valabilă pentru mai multe județe din România, dar și o avertizare cod portocaliu valabilă pentru judeţele Dâmboviţa, Prahova, Buzău, Vrancea şi Bacău.

În urma anunțului meteorologilor, cursurile au fost suspendate în școli din mai multe județe începând chiar cu ora 13, în timp ce în București cursurile vor fi suspendate începând cu ora 17.
Totodată, mai multe companii din București și-au trimis angajații acasă mai devreme.

UPDATE | Povestea bărbatului care a murit în Capitală, aseară, după ce un copac a căzut peste el

UPDATE 15:35. ANM informează că, începând cu ora 16 și până joi, la ora 9, vremea va deveni instabilă, iar cerul se va înnora treptat. Vor fi averse ce vor avea caracter torenţial, descărcări electrice, cu o probabilitate mai mare între orele 18:00 şi 02:00. Se vor acumula cantităţi de apă de 25…30 l/mp, izolat posibil peste 35 l/mp. În acelaşi interval orar şi vântul va avea intensificări temporare, cu viteze ce vor atinge 55…60 km/h, posibil peste 65 km/h. Temperatura maximă va fi de 25…26 de grade, iar cea minimă de 16…17 grade.

De asemenea, de joi, de la ora 9, până vineri, ora 9, vremea se va răci. Temperatura maximă va fi de 23…24 de
grade, iar cea minimă de 10…11 grade. Cerul va fi variabil, cu unele înnorări în prima parte a zilei, când vor mai fi condiţii să plouă slab. Vântul va suflă moderat, cu unele intensificări mai ales în prima parte a intervalului când la rafală se vor mai putea depăşi 40…45 km/h.

Urmărește LIVE harta radar națională, afișată în timp real pe site-ul ANM:


Precipitaţiile vor fi de 25 de litri/pe metru pătrat, putând să ajungă în unele cartiere şi la 35 l/mp, cantităţi ce vor fi înregistrate pe o durată scurtă de cel mult două ore.

Vântul va mai avea intensificări pe parcursul zilei de joi, dar rafalele vor ajunge până la cele mult 40 – 50 de km/oră.

În consecință, primarul Capitalei, Gabriela Firea, a propus ca toate cursurile școlilor din Capitală șă-și încheie activitatea la ora 17:00.

 

Gabriela Firea a convocat și comandamentul pentru fenomene extreme miercuri, de la ora 9:00, la sediul Primăriei Capitalei.

Totodată, Gabriela Firea le cere deținătorilor de mijloace de publicitate (panouri, structuri volumetrice prismatice, tv-screen-uri, mesh etc.) să să ia toate măsurile de punere în siguranță a acestora.

Având în vedere avertizarile emise de meteorologi, care anunță fenomene meteo extreme În București începând de miercuri, Gabriela Firea le cere deținătorilor de mijloace de publicitate (panouri, structuri volumetrice prismatice, tv-screen-uri, mesh etc) să ia toate măsurile de punere în siguranță a acestora și să mențină în stare de alertă echipe de intervenție pentru soluționarea de îndată a unor eventuale evenimente.

De asemenea, Gabriela Firea a dispus structurilor de specialitate din cadrul PMB sa verifice in teren starea structurilor publicitare existente si sa ia masuri in cazul in care acestea reprezinta un risc pentru siguranta cetatenilor.

Totodată, primarul Capitalei a mai solicitat atât Administrației Lacuri, Parcuri și Agrement București, cât și ADP-urilor de sector, să ia măsuri urgente de toaletare a copacilor aflați în declin biologic, în toate parcurile Capitalei cât și pe aliniamentele stradale, astfel încât, în caz de fenomene meteo extreme, să nu reprezinte un pericol pentru cetățeni.


VIDEO | Meteorologii avertizează. Noi fenomene extreme se vor produce în România în perioada următoare. ”Trebuie să regândim felul în care construim”


 
 

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Metropola cu 8,5 milioane de locuitori care a rămas fără apă. Dușuri rapide și apă la toaletă doar dacă e necesar
Știrileprotv.ro
Metropola cu 8,5 milioane de locuitori care a rămas fără apă. Dușuri rapide și apă la toaletă doar dacă e necesar
Ce se întâmplă chiar în aceste momente cu copiii Adrianei Bahmuțeanu: "Din respect pentru memoria lui Silviu..." Ce detalii s-au aflat, după scandalul cu Poliția
Viva.ro
Ce se întâmplă chiar în aceste momente cu copiii Adrianei Bahmuțeanu: "Din respect pentru memoria lui Silviu..." Ce detalii s-au aflat, după scandalul cu Poliția
ULTIMA ORĂ! Silviu Prigoană a fost înmormântat. Cum arată locul lui de veci. Mesajul lui Honorius, fiul cel mare: „Conform cu dorința tatălui nostru”
Libertateapentrufemei.ro
ULTIMA ORĂ! Silviu Prigoană a fost înmormântat. Cum arată locul lui de veci. Mesajul lui Honorius, fiul cel mare: „Conform cu dorința tatălui nostru”
Se construiește un nou drum în apropiere de București. Aeroportul Otopeni va fi principalul beneficiar
FANATIK.RO
Se construiește un nou drum în apropiere de București. Aeroportul Otopeni va fi principalul beneficiar
Din Champions League direct „La feminin” » Alina Peșu, arbitrul „Elite” al României ascultă „Unstoppable” înaintea fiecărui meci: „Nu poți face nimic doar cu talentul”
GSP.RO
Din Champions League direct „La feminin” » Alina Peșu, arbitrul „Elite” al României ascultă „Unstoppable” înaintea fiecărui meci: „Nu poți face nimic doar cu talentul”
Andreea Bălan, indignată de ce s-a întâmplat în fața locuinței sale. Ce a povestit artista pe internet: „Voi face reclamație”
Elle.ro
Andreea Bălan, indignată de ce s-a întâmplat în fața locuinței sale. Ce a povestit artista pe internet: „Voi face reclamație”
Honorius, fiul cel mare al lui Silviu Prigoană, a împlinit ultima dorință a tatălui său, departe de ochii curioșilor. Ce s-a întâmplat la cimitir
Unica.ro
Honorius, fiul cel mare al lui Silviu Prigoană, a împlinit ultima dorință a tatălui său, departe de ochii curioșilor. Ce s-a întâmplat la cimitir
Cât costă noaptea de Revelion? Oferte spectaculoase pentru Revelion 2025
Financiarul.ro
Cât costă noaptea de Revelion? Oferte spectaculoase pentru Revelion 2025
Cât ne costă risipa alimentară şi cum o putem reduce? În 30 de ani, românii aruncă 90.000 de lei la gunoi
Observatornews.ro
Cât ne costă risipa alimentară şi cum o putem reduce? În 30 de ani, românii aruncă 90.000 de lei la gunoi
Horoscop 15 noiembrie 2024. Leii au învățat cum să facă economie când vine vorba de resursele comune sau cum să împartă din surplusul lor
HOROSCOP
Horoscop 15 noiembrie 2024. Leii au învățat cum să facă economie când vine vorba de resursele comune sau cum să împartă din surplusul lor

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI