Tânăra din Hlipiceni, o comună din Botoșani, a sunat la 112 spunând că are probleme respiratorii şi are nevoie de ambulanţă. Preluată de cadrele medicale, aceasta a fost transportată la Spitalul de Pneumoftiziologie. Când a ajuns acolo, s-a dat jos din ambulanţă şi a sărit în braţele iubitului, internat în unitate. Le-a spus cadrelor că a vrut doar să-i facă o surpriză băiatului. Pentru asta, însă, a ţinut blocat un echipaj de urgenţă, care ar fi putut fi util unor persoane cu probleme.
Un caz similar a avut loc în urmă cu câţiva ani. Atunci o femeie fără adăpost s-a îmbătat şi a chemat ambulanţa pentru a fi dusă la psihiatrie şi a-şi vedea iubitul internat acolo.
Nu sunt singurele cazuri. Și alte persoane folosesc salvarea pe post de taxi. Mai exact, unii „pacienţi”, în special din diverse sate din judeţul Botoșani inventează probleme medicale pentru a ajunge gratis în municipiu. Odată aduşi la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) de la Spitalul Judeţean, uită de necazuri şi dispar înainte să fie consultaţi.
Un astfel de caz a fost al unui bărbat din Răuseni, care a sunat la 112 şi s-a plâns de dureri cumplite la un picior. Ajunse la faţa locului, cadrele medicale au constatat că suferinţa bărbatului era provocată de o eczemă la piciorul stâng, veche de aproximativ patru luni, dar şi de o stare avansată de ebrietate. În faţa insistenţelor acestuia, au acceptat să-l ducă la UPU, unde a fost luat în primire de specialişti. După ce l-au examinat, l-au rugat să aştepte medicul dermatolog, însă după doar jumătate de oră bărbatul a dispărut din spital.
„Nu avem ce să le facem, nu avem pârghii legale să interzicem astfel de apeluri. Cine ştie cât o fi plâns pe la dispecerul de la 112, apoi la cel de la Ambulanţă, noi nu ştiam pentru ce trimitem echipaj tocmai la Răuseni”, a declarat atunci Mihai Muraru, directorul medical al ServiciuluiJudeţean de Ambulanţă.
Cadrele medicale spun că nici nu pot refuza pacienţii, existând posibilitatea ca aceştia să fie cu adevărat bolnavi.