Bine de ştiut: pisica este şefa!
Chiar şi când are de a face cu un câine de talie foarte mare, tot mâţa este ”personajul principal”. Pentru că are gheare ascuţite, pentru că este mai rapidă, mai agilă, capabilă să se refugieze pe mobile înalte şi pe draperii (”loveşte şi fugi”) sau pur şi simplu pentru că are mai mult tupeu, ea repurtează ultima victorie în majoritatea confruntărilor. Aşa că tu trebuie să previi eventualele ciocniri.
Când aduci acasă noul venit – fie el câine sau pisică -, fă-o strategic: mai întâi hrăneşte câinele şi scoate-l la plimbare, ca să fie cât mai relaxat. Când v-aţi întors acasă, să nu dea direct nas în nas cu pisica. Las-o pe ea să facă primii paşi: ţine câinele de curea, mângâindu-l şi strunindu-l dacă încearcă să se apropie brusc de miorlăitoare. Las-o pe ea să îi dea târcoale, să îl miroasă de la distanţă, să se apropie când şi cât vrea…
Dacă nu este între ei ”dragoste la prima vedere”, ţine-i la distanţă strategică un timp, până când vezi că s-au ”adoptat” reciproc. S-ar putea să ai frumoasa surpriză să-i găseşti, într-o zi, dormind împreună în acelaşi culcuş.
Dar cum împaci două pisici?
De regulă, dacă sunt sterilizate, ori se împacă de minune din prima zi, ori se ignoră, ori se mai ciondănesc din când în când. Pentru a limita conflictele, lasă-le să îşi împartă teritoriul cum ştiu ele şi împarte egal şi hrana, şi mângâierile.
Care este protocolul intercanin?
Între doi câini lucrurile se tranşează de la prima întrevedere: dacă unul din ei mârâie şi/sau îşi arată colţii, el va fi şeful.
Ai grijă să îi respecţi autoritatea: el mănâncă primul, el iese primul afară, el îşi alege locul cel mai bun din casă. Dacă ”îi dai nas” celuilalt, îl încurajezi să-l înfrunte pe ”şeful haitei”, iar acesta din urmă va fi gelos şi se va răzbuna pe amărâtul lui ”subordonat”. Dacă cei doi câini nu se împacă şi pace, nu ai altă soluţie decât să îi desparţi. Defintiv, dând în adopţie, într-o altă familie, pe unul din ei.
3 trucuri suplimentare
- Când tensiunea creşte între cele două animale de companie, pulverizează în aer un spray cu feromoni cu efect calmant sau pune-le la gât zgărzi care emană astfel de substanţe (este vorba despre nişte feromoni artificiali similari cu cei produşi de mamelele femelelor după ce au fătat, pentru a calma şi relaxa puii).
- În caz de conflict, nu interveni în prima etapă, când cei doi îşi testează reciproc limitele, prin mârâituri, ”scuipături”, dinţi ”rânjiţi”. Şi o primă ”chelfăneală”, dar una mică, nepericuloasă, poate ”trece neobservată”, în speranţa că aşa se va stabili definitiv ierarhia. Dacă situaţia degenerează, desparte-i rapid!
- Alege un pui, ca cel de al doilea animal din casă. Sunt mai multe şanse ca adultul să aibă instinct protector, iar puiul să caute ocrotire şi să se supună.