Aleşii au decis că un parlamentar care are un mandat de patru ani să primească la pensia de vechime în muncă un spor de 1.600 de lei, pentru două mandate în Parlament – 3.000 de lei, iar cei cu peste trei mandate – în jur de 4.600 de lei.
Cu toate că suma este tentantă, unii dintre cei care au votat legea au declarat pentru Libertatea că nu vor apela la aceşti bani şi că şi-au dat votul pentru a face o reparaţie morală faţă de cei care ocupă de mult funcţia de senator sau de deputat.
Adrian Mocanu, deputat PSD, 32 de ani: “Peste 30 şi ceva de ani, când ajung eu la pensie, e cale lungă. Nu fac cerere pentru a lua aceşti bani. Am votat legea ca o reparaţie pentru măsurile luate de guvernul Boc în 2010, când a tăiat pensiile parlamentarilor, aviatorilor şi altor categorii de funcţionari”.
Ioan Roman, deputat PSD, 45 de ani: “Nu cred că voi face acea cerere peste 20 de ani, când îmi vine vremea să ies la pensie. Dar este oricum o măsură justă, întrucât şi parlamentarii au dreptul la un venit cât de cât decent, aşa cum au alte categorii de funcţionari publici”.
Mădălin Voicu, deputat PSD, 63 de ani: “Lăsaţi-mă cu pensia asta. Nu cred că fac cerere ca să o iau. Nu-mi trebuie. Mă descurc, nu mor de foame. Nu sunt în Parlament să iau pensie specială!”.
Ei abia aşteaptă banii Sunt însă şi aleşi care abia aşteaptă vremea pensionării pentru a-şi rotunji veniturile cu pensia de la Parlament.
Anghel Stanciu, deputat PSD, 66 de ani: “Îmi doresc un Parlament puternic, pentru că un parlament slab înseamnă o verigă slabă. Trebuie să renunţăm la populism şi electoralism. Voi termina mandatul de deputat şi depun dosarul de pensionare”.
Cristiana Anghel, senator PC, 56 de ani: “Acum intrăm în normalitate. Cei care trăiesc din banii din Parlament au nevoie de aceşti bani”.
Antal Istvan, deputat UDMR, 67 de ani: “Parlamentarii au şi ei demnitatea lor, ca orice alt om. Merită să aibă un venit decent şi după ce nu mai au această calitate”.