Am vorbit joi, 19 octombrie, în prima zi a Summitului Climate Change din București, organizat de Social Innovation Solutions și BRD la Opera Națională Română. Aflat la a doua ediție, tema din acest an a summitului a fost intersecționalitatea și modul în care toate industriile se întrepătrund și influențează starea mediului.

La summit au fost prezenți specialiști din mai multe domenii ce țin de mediu, climă, agricultură, mobilitate urbană, atât români, cât și internaționali. Au fost prezenți și reprezentanți din Ministerul Mediului și cel al Energiei, precum și din primăriile din București.

Orașele viitorului

Stefanie Weavers este coordonatoarea International Building Exhibitions – IBA27 din Stuttgart, Germania. Organizată de 100 de ani, expoziția internațională reunește construcții urbane la scară înaltă, prezentate ca modele pentru comunități. Ediția curentă va fi organizată în 2027.

Se mai poate transforma Bucureștiul? Specialistă în arhitectură urbană: „Se extinde fără o planificare inteligentă, avem doar orașe de dormit”
Stefanie Weavers

Soluția principală propusă de cei de la IBA este un oraș hibrid, o combinație de urbanizare și natură urbană. Un oraș „ca o fabrică în care industrii diferite se întrepătrund și sunt productive”, dar în același timp, sunt capabile să aducă toată comunitatea mai aproape de natură. Până acum, la IBA27 au fost depuse 23 de astfel de proiecte urbanistice.

Dosarul 10 August 2018: reperele unui proces început cu 5 ani întârziere. Coloneii Cucoș, Cazan și Sindile sunt la câteva luni de achitare
Recomandări
Dosarul 10 August 2018: reperele unui proces început cu 5 ani întârziere. Coloneii Cucoș, Cazan și Sindile sunt la câteva luni de achitare

Într-un interviu pentru Libertatea, Stefanie Weavers vorbește despre orașele viitorului și cum ar trebui ele construite, având în centru sustenabilitatea. Specialista în urbanism a prezentat și posibilele soluții pe care le are Capitala, un oraș deja masiv dezvoltat imobiliar, în care aproape fiecare locuitor are o mașină și oxigenul – mai puțin de un copac. Iar loc pentru spații verzi noi nu prea există, după cum a arătat Libertatea în seria jurnalistică „Orașele fără copaci”, astfel că bucureștii trăiesc ca într-un cuptor, înconjurați de insule de căldură urbană.

Orașele se extind, dar nu inteligent

Libertatea: Ca să începem de la zero, explicați-ne, vă rog, ce este planificarea urbană?
Stefanie Weavers:
E dificil de răspuns într-o singură propoziție. Dar pe scurt, cred că în prezent, planificarea urbană înseamnă sau ar trebui să însemne mai mult decât arhitectură, clădiri și spații deschise. E un mix de discipline. E arhitectură, dar e și geografie. E biologie, e inginerie. Și trebuie să aducem toate aceste discipline împreună, ca să creăm structuri pentru orașele noastre.

– Care sunt cele mai mari probleme cu care se confruntă orașele din zilele noastre?
– Depinde de țara în care te afli, dar cred că cea mai mare problemă este modul în care se extind orașele. Se fac din ce în ce mai mari, mai întinse, fără nicio structură sau vreo planificare inteligentă.

Similitudini în programele de guvernare: decalogul USR – AUR
Recomandări
Similitudini în programele de guvernare: decalogul USR – AUR

Și desigur, nu știu cum este în România, dar o mare problemă în Germania și în țările vecine este piața imobiliară foarte costisitoare.

Soluții pentru mai mult verde într-un oraș betonat: grădini pe pereții clădirilor

– Pentru că ați menționat extinderea orașelor, aș vrea să vă întreb: ce facem în situația unui oraș care este deja construit și nu mai există spațiu pentru a amenaja spații verzi, parcuri? Este chiar exemplul Bucureștiului, deja aglomerat cu clădiri și mașini, poluare și insule de căldură urbană, în care spațiul verde, precum parcurile și grădinile de bloc, mai degrabă este distrus decât crescut.
– Aș spune că ar trebui combinate cât mai multe nevoi într-un spațiu mic. De exemplu, am văzut în oraș clădiri goale, nefolosite, care se degradează pe zi ce trece. Și atunci întrebarea e: poți să renovezi clădirea aceea? Dacă răspunsul este nu, atunci poate ar trebui să refolosești materialele din ea pentru alte clădiri, iar spațiul gol rămas să-l transformi într-o grădină urbană sau o mică fermă.

Nu este vorba despre a distruge spații întregi de clădiri pentru a crea parcuri sau invers. Ci despre modalitatea în care poți utiliza un spațiu mic într-un mod inteligent și sustenabil.

Hoție la Castelul Peleș. Casa Regală și statul român, furați de rețeaua angajaților prin metoda biletelor revândute
Recomandări
Hoție la Castelul Peleș. Casa Regală și statul român, furați de rețeaua angajaților prin metoda biletelor revândute

Spațiu verde nu înseamnă doar parcuri, poate fi și o fermă verticală sau o grădină verticală, pe pereții blocurilor. Sau o grădină pe acoperiș, lucruri de genul acesta. Deci întrebarea care ar trebui pusă este: cum putem utiliza ce avem deja în noi oportunități?

Iar pentru ele ar putea fi implicate chiar comunitățile locale. Avem multe exemple în lume.

– Ne puteți da câteva?
– Suntem în contact cu mai multe astfel de comunități. În Canada, de pildă, este Green City Foundation, care implică localnicii în proiecte de revitalizare a unor spații abandonate. Alții au transformat o fostă benzinărie într-un parc, cu loc de joacă pentru copii.

Faptul că în genul acesta de proiecte sunt implicate comunitățile însăși ajută la o mai bună închegare a oamenilor, la crearea unei legături puternice, iar oamenii vor aprecia cu atât mai mult proiectul la care au lucrat.

Exemple de bune practici: Copenhaga, Amsterdam

– Și în București, o fostă linie de tren a fost transformată în parc de primărie.
– Uau, asta e grozav! E un exemplu foarte bun.

– Cum arată orașul sustenabil ideal?
– Nu cred că există un oraș sustenabil ideal. Toate orașele sunt unice în felul lor, pentru că reprezintă un amestec de cultură locală, regiune, climat. În plus, trebuie să ne gândim și cum ne raportăm la sustenabilitate. Susținem ceva ce avem deja? Sau facem cumva să îmbunătățim?

Cred că mai degrabă ar trebui să ne îndreptăm atenția către a avea orașe circulare. Să avem sisteme circulare pentru apă, mâncare, pentru diverse materiale. Să oferim alternative la diversele forme de locuit. Să creăm sinergie. Apoi putem spune că suntem sustenabili. 

– Este Stuttgart la acest nivel?
– Oh, nu! (râde) Clar, nu. Încă experimentăm și căutăm răspunsuri la întrebările pe care le avem legate de sustenabilitate și circularitate și ne consultăm cu experți internaționali pentru asta.

– Ne puteți oferi însă un exemplu de oraș la care ar trebui să ne uităm și care să fie un model de bune practici pentru celelalte orașe, inclusiv pentru București?
– Aș spune că sunt mai multe orașe la care ar trebui să ne uităm, asta pentru că e imposibil ca un oraș să atingă toate punctele. Copenhaga (Danemarca) este un exemplu foarte bun de sponge-city (orașul-burete: este construit și amenajat în așa fel încât are capacitatea de a absorbi apa de ploaie și de a o infiltra în sol; previne seceta și inundațiile, n.r.).

Amsterdam (Țările de Jos) a făcut multe progrese în ceea ce privește circularitate, în special pe partea de construcții și cum să reutilizeze materialele. Zürich (Elveția) este un bun exemplu despre cum să gestionezi căldura urbană.

Orașele de dormit și riscul satelor

– Mai bine de jumătate din populația lumii trăiește și muncește în mediul urban, iar estimările arată că până în 2050, 7 din 10 oameni vor locui în oraș. Cum vedeți viitorul orașelor în condițiile astea?
– Cred că mereu va fi așa în ceea ce privește urbanul. Dar în același timp, mi se pare că și ruralul a devenit foarte atrăgător și nu doar pentru că viața la oraș a devenit atât de scumpă.

Orașele vor exista întotdeauna, așadar, cum facem față numărului crescând de oameni din ele? Cum facem față risipei? 

Cum facem planificarea urbană cu cap? Uitându-ne la mai multe nivele și lucrând în același timp pe mai multe sectoare, colaborând pe mai multe discipline. Pentru că planificarea urbană este și un proiect comunitar și cum spuneam, trebuie privită nu ca pe un simplu plan, ci ca pe un sistem complex.

– Ați spus mai devreme despre atractivitatea satelor. Pot fi ele o nouă șansă pentru autorități și comunități de a le dezvolta la nivel de orașe, dar mai mici, printr-o planificare urbană „cu cap”? Combinând nevoile de oraș cu natura, cu spațiile verzi?
– Nu aș spune chiar construirea unor orașe noi. Dar cred că pot fi o foarte bună oportunitate de a crea, poate nici măcar sate, ci comunități. Pentru că sunt convinsă că există oameni care își doresc să trăiască mai degrabă natural, fără să depindă de serviciile publice pe care le găsesc la oraș, ori care își doresc să vadă cum e să trăiește în mod circular, să-și producă singuri alimentele.

Deci ar putea fi ca un laborator, dacă vrei, al viitorului. Dar cred că este un proces de durată, ce trebuie gândit, oamenii trebuie să se găsească întâi pe ei înșiși, nu să vină administrația și să spună: „uite spațiul ăsta, mergi acolo”.

– Dacă ne uităm doar la București sau la alte orașe din România, s-au dezvoltat haotic, avem clădiri peste clădiri. Dacă nu suntem atenți, asta s-ar putea întâmpla și cu satele despre care vorbim acum, ori urbanul se va duce atât de multe spre rural încât îl va acapara, nu?
– Se vor dezvolta necontrolat, da, exact ca orașele. Pentru că orașele, așa cum le vedem acum, au ca scop principal o singură utilizare: de cazare, de locuire. Și ai practic niște orașe de dormit, atât. Dar nu asta ne dorim.

Comunitățile locale trebuie să ia parte la deciziile administrațiilor

– Cum putem trăi în armonie cu natura? Sau mai bine zis, cum poate natura rezista în armonie cu noi?
– Ține de schimbarea mentalității. Nu e ceva ce poți face prin a le spune oamenilor: „trebuie să apreciați natura, trebuie să faceți asta și asta”. Soluția e în a-i implica în deciziile locale, în proiecte comunitare pentru că doar așa oamenii vor realiza ce înseamnă să lucrezi cu natura, nu împotriva ei, și care este scopul muncii lor. Doar așa o vor aprecia cu adevărat.

– Un cercetător specializat pe natura urbană mi-a spus la un moment dat că oamenii văd elementele naturale ca pe o amenințare, cumva că noi suntem în război cu natura pentru propriul nostru confort. Cum vedeți afirmația asta?
– Nu suntem în război, avem nevoie de natură. Nu putem trăi fără ea. Dar ea poate rezista fără noi. Din nou, este o chestiune de cum învățăm să combinăm într-un singur loc mai multe nevoi.

Nu mai este ca în Evul Mediu, nu mai avem un zid între noi și natura care trebuie să rămână afară. Trebuie să ne punem întrebarea cum aducem către noi natura într-un mod cât mai inteligent. Avem nevoie, desigur, de parcuri, dar ele pot avea mai multe funcții. De recreere, da, dar parcurile pot avea și o grădină urbană, stupi pentru creșterea albinelor, genul acesta de lucruri mici, dar esențiale. Putem trăi împreună.

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

EqualVoice

Libertatea îşi propune să ofere o voce egală femeilor în reprezentarea lor din media și crede în puterea #EqualVoice pentru a face mai vizibile femeile în presa românească, pentru a include vocile lor și perspectivele feminine. Fie că vorbim de jurnaliste, de surse, de specialiste sau de comentatoare / editorialiste, doar așa putem reflecta echilibrat societatea.

Libertatea își folosește capacitatea jurnalistică și tehnologică de a promova valorile în care crede: egalitatea între femei şi bărbați.

Vezi noutățile din cadrul inițiativei EqualVoice!
Comentarii (21)

Liviu015   •   05.12.2023, 12:40

Buvurestiul si nu numai, este un haos.

Marica13   •   25.10.2023, 13:51

E un haos total si o aglomeratie de cladiri.

AlexandruCraciunescu   •   23.10.2023, 13:19

Poate totusi cineva ii va asculta si pe specialisti

Vezi toate comentariile (21)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Câtă influență va avea Elon Musk în al doilea mandat de președinte al lui Trump: ”Multă! A apărut și în poza de familie”
Știrileprotv.ro
Câtă influență va avea Elon Musk în al doilea mandat de președinte al lui Trump: ”Multă! A apărut și în poza de familie”
Wow! Incredibil cum arată și cu ce se ocupă soția lui Marcel Ciolacu. Sunt căsătoriți de mai bine de 20 de ani, însă abia acum s-a aflat
Viva.ro
Wow! Incredibil cum arată și cu ce se ocupă soția lui Marcel Ciolacu. Sunt căsătoriți de mai bine de 20 de ani, însă abia acum s-a aflat
Cum arată soția și fiica lui lui Mihai Gâdea. Sunt superbe și parcă sunt surori. Cine este misterioasa Agatha Kundri Memete, soția realizatorului de la Antena 3
Libertateapentrufemei.ro
Cum arată soția și fiica lui lui Mihai Gâdea. Sunt superbe și parcă sunt surori. Cine este misterioasa Agatha Kundri Memete, soția realizatorului de la Antena 3
Orașul în care trăiesc cei mai mulți milionari. Numărul lor a trecut de 700
FANATIK.RO
Orașul în care trăiesc cei mai mulți milionari. Numărul lor a trecut de 700
Lovitură pentru Marian Iancu » Ce se întâmplă cu averea fostului patron din Liga 1
GSP.RO
Lovitură pentru Marian Iancu » Ce se întâmplă cu averea fostului patron din Liga 1
Regulile de la care Raluca Bădulescu nu se abate niciodată. De ce nu își serbează ziua de naștere, nu poartă ceas și nu are vreodată portofel la ea
Elle.ro
Regulile de la care Raluca Bădulescu nu se abate niciodată. De ce nu își serbează ziua de naștere, nu poartă ceas și nu are vreodată portofel la ea
'Faceți loc că începe show-ul!' La 54 de ani, Loredana Groza a renunțat de tot la haine! Imaginile au 'încins' internetul / FOTO
Unica.ro
'Faceți loc că începe show-ul!' La 54 de ani, Loredana Groza a renunțat de tot la haine! Imaginile au 'încins' internetul / FOTO
Cât costă noaptea de Revelion? Oferte spectaculoase pentru Revelion 2025
Financiarul.ro
Cât costă noaptea de Revelion? Oferte spectaculoase pentru Revelion 2025
"Un nenorocit de om, cum să facă aşa ceva". Filmul teribilului accident din Suceava, soldat cu cinci morţi. Trei familii înlăcrimate se pregătesc de înmormântare
Observatornews.ro
"Un nenorocit de om, cum să facă aşa ceva". Filmul teribilului accident din Suceava, soldat cu cinci morţi. Trei familii înlăcrimate se pregătesc de înmormântare
Horoscop 11 noiembrie 2024. Taurilor li se potrivește de minune invitația acestei zile la muncă și refuz al plăcerilor iluzorii
HOROSCOP
Horoscop 11 noiembrie 2024. Taurilor li se potrivește de minune invitația acestei zile la muncă și refuz al plăcerilor iluzorii

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI