Conform Legii nr. 230 din 2007, art. 30, alin. 1 lit. j, comitetul executiv al asociaţiei de proprietari are dreptul să stabilească un sistem propriu de penalizări al asociaţiei. În acest scop, comitetul executiv emite o decizie scrisă cu aprobarea majorităţii membrilor săi. Condiţiile care fac obiectul sistemului de penalizări sunt:
1. Penalizarea maximă permisă de lege este de 0,2 %/zi de întârziere.
2. Se poate penaliza orice sumă cu titlu de restanţă, restanţa la fondul de rulment, dacă s-a stabilit prin decizia comitetului executiv şi dacă proprietarul are obligaţii cu privire la fondul de rulment al asociaţiei.
3. Penalizarea se aplică începând cu prima zi după trecerea a 30 de zile de la data scadentă a listei de plată. Perioada scadentă poate fi de maximum 20 de zile de la data afişării.
4. Valoarea sancţiunii nu poate depăşi suma restanţei asupra căreia a fost aplicată penalizarea.
5. Nu se poate aplica penalizare la penalizare.
Proprietarii cu probleme sociale, scutiţi temporar
6. Penalizările se aplică pentru acoperirea pierderilor financiare generate de neplata la timp a obligaţiilor financiare ale proprietarilor faţă de asociaţia de proprietari.
7. Dacă penalizarea se plăteşte odată cu întreţinerea, pe chitanţă se va menţiona “Din care penalizări: ….. lei”.
8. Dacă nu respectă legea, comitetul executiv şi administratorul răspund în faţa legii şi a proprietarilor pentru prejudiciul creat.
9. Proprietarii cu mari probleme sociale pot fi scutiţi pe termen scurt, cu angajament scris din partea restanţierului că va găsi unele soluţii de plată a restanţei.
10. Penalizările calculate greşit sau care nu pot fi justificate cu documente ale asociaţiei de proprietari nu sunt luate în considerare de instanţă la acţiunea împotriva restanţierului. Dacă acest sistem nu este aprobat de comitetul executiv, atunci nu se pot aplica penalizări, restanţierii fiind astfel favorizaţi.