Vor putea face asta fiindcă au expirat contractele colective de muncă în iunie, iar negocierile dintre sindicaliști și conducerea radioului nu au ajuns la niciun rezultat. Fitilul a fost aprins de la Iași, unde peste 50% dintre jurnaliști vor grevă, acuzând conducerea că-i plătește cel mai prost din țară.

Acuze din partea angajaților: „suntem cel mai prost plătiți din toată țara”

Libertatea a relatat despre protestele spontane ale jurnaliștilor ieșeni, pe vremea în care era încă în vigoare contractul colectiv de muncă. Aceștia s-au revoltat de diferențele colosale de salarii între management și angajați, dar și de politica inechitabilă de promovări în interiorul postului local.

Când Libertatea a scris că Doina Baciu, casieră, care era și portăreasă, a ajuns realizator al celei mai importante emisiuni de la Radio Iași, Nicolae Tomescu, redactorul-șef al postului, ne-a explicat că „și Sfântul Petru era pescar, dar asta nu l-a împiedicat să devină apostol”.

Totul în contextul în care, în circuitul intern, conducerea Radio Iași a fost singura din țară care și-a propus ținte mai mici de audiență de la un an la altul, ca obiectiv de performanță, și le-a îndeplinit.

În momentul de față, filiala din Iași a radioului este cea mai bine reprezentată și cea mai determinată să facă grevă, conform surselor noastre. Deși semnăturile se strâng până pe 15 septembrie, pentru declanșarea conflictului de muncă, sunt peste 50% progrevă la Iași, cel mai mult dintre toate filialele din țară. Iar angajații mai au un motiv de conflict cu conducerea: din informațiile obținute prin sindicate, cei de la Iași au cele mai mici salarii dintre angajații din țară, pe grilele de salarizare aprobate.

„Contextul actual permite proteste organizate, precum și greve, aspect imposibil atunci când aveam CCM pentru că atunci nu aveam sindicat reprezentativ în radio. Se strâng semnături de aproximativ o lună pentru declanșarea grevei, cu toate etapele legale, conform legii dialogului social. Rămân, în continuare, revendicările legate de salarii, având în vedere diferențele mari între executiv și conducere, dar și între Radio România și TVR. O altă nemulțumire a noastră direcționată către management, din timpul negocierilor, este că avem indicii temeinice că angajații de la Radio Iași sunt cel mai prost plătiți din SRR, imensa majoritate fiind cu minimul din plată, iar aici e strict vina managementului de la Radio Iași”, a precizat, pentru Libertatea, o sursă din radioul local.

Scandalul, extins și la Agerpres, și la TVR

În urma întâlnirii reprezentanților sindicatului Mediasind s-a decis ca semnăturile pentru intrarea în grevă să fie centralizate până pe 15 septembrie. Atunci se va organiza un nou Consiliu Local, când se va propune un calendar de proteste, în funcție de numărul de semnături și de filialele regionale implicate. Din primele informații, există șansa ca protestul să fie unul de amploare, la el raliindu-se și o parte dintre angajații TVR.

„Cu salarii puțin peste minimul pe economie, aceștia se chinuie să trăiască sub o inflație galopantă. În acest timp, conducerea SRR asigurată de președintele-director general Răzvan Ioan Dincă se lăfăie pe salarii mai mari chiar decât ale președintelui României, în dispreț total față de prevederile Legii de organizare și funcționare a SRR. Nu în ultimul rând, din cauza politicilor antisociale și anticulturale aplicate de actualul Guvern, nici colegii din celelalte instituții din cultură și mass-media nu o duc mai bine. Refuzul actualei clase politice de a modifica Legea de organizare și funcționare a ANP AGERPRES obligă angajații celei mai mari agenții de presă a statului să supraviețuiască cu aceleași salarii de mizerie”, au transmis reprezentanții Mediasind după întâlnirea de săptămâna trecută.

Sursele Libertatea spun că la Iași, în momentul de față, angajații sunt deciși să urmeze toți pașii legali pentru declanșarea grevei generale.

Grila salariilor din Societatea Română de Radiodifuziune

Salariile șefilor, mai mari decât al lui Klaus Iohannis

Conform calculelor Libertatea realizate pe baza grilelor de salarizare din contractul colectiv de muncă de la Radio, care a expirat în iunie, managerul de la Iași, Claudia Crăcăleanu, câștigă, fără a lua în calcul sporul de vechime, minimum 21.000 de lei brut. Cu sporul de vechime de 25%, salariul este de minimum 26.250 de lei brut, circa 15.300 de lei net, însă sunt indicatori care-i permit să încaseze și mai mulți bani.

Claudia Crăcăleanu. Foto: Agerpres

Redactorul-șef, Nicolae Tomescu Stachie, are un salariu lunar de minimum 20.125 de lei brut, undeva peste 11.500 de lei net. Ca titlu de comparație, președintele României, Klaus Iohannis, a avut în 2022 un salariu lunar brut de aproape 25.000 de lei, conform unei analize Panorama.ro.

Nicolae Tomescu Stachie. Foto: Facebook

În același timp, din informațiile cuprinse în contractul colectiv de muncă anterior, consultat și de Libertatea, cât și a celor obținute din interiorul Radioului, jurnaliștii cu studii superioare de la Radio Iași câștigă între 5.500 și 6.000 de lei brut pe lună, adică în jur de 3.500 de lei net fără sporuri.

Iar calculele noastre au fost confirmate: surse din Radio ne-au pus la dispoziție un tabel furnizat de Radio România în cadrul negocierilor cu sindicaliștii. Acesta arată că salariul minim pentru funcțiile de director și asimilați a fost de minimum 25.905 lei brut, pentru manager 23.100 de lei, iar pentru redactor-șef 18.150 de lei.

„Ne-am întâlnit cu colegii din Radio chiar astăzi (n.red. – miercuri, 28 august), suntem în etapa strângerii de semnături, le centralizăm până pe data de 15 septembrie și atunci stabilim calendarul pentru greva de avertisment și greva generală. La Iași au definitivat deja strângerea de semnături și sunt peste 60-70 dintre angajați care vor să protesteze. Ei sunt cei care au pornit și au ieșit primii în stradă încă din decembrie, din cauza salarizării. Și, da, salarizarea a rămas o solicitare majoră. După 20 de întâlniri de negociere, ni s-a propus 0 lei creștere salarială și o promisiune de 88 de lei net, în noiembrie, de Ziua Radioului. În condițiile în care șefii iau 25.000 de lei brut, e inacceptabil”, a declarat Cristi Godinac, președinte executiv FAIR-Mediasind, pentru Libertatea.

Foto: Agerpres

 
 

Urmărește-ne pe Google News