Partidul Social Democrat a transmis, marți seara, la câteva ore după declarațiile președintelui Klaus Iohannis, un comunicat de presă în care arată că ”declarațiile recente ale președintelui Klaus Iohannis referitoare la Decizia Curții Constituționale privind soluționarea conflictului dintre președinte și ministrul Justiției reprezintă un atac deosebit de grav la adresa ordinii constituționale din România.
Intenția președintelui Iohannis de a pune în discuție, într-o dezbatere publică, decizia Curții Constituționale constituie un act de agresiune asupra acestei instituții fundamentale pentru sistemul democratic din România. Deciziile Curții Constituționale sunt definitive și general obligatorii – ele se execută, nu se discută! În logica președintelui Iohannis, orice decizie a unei instanțe de judecată din România ar fi pusă în discuție, în loc să fie de îndată executată”.
În comunicat se mai arată că ”Mai mult decât atât, Curtea Constituțională este singura instituție abilitată să stabilească interpretarea corectă a Legii fundamentale. Nimeni altcineva, nici președintele, nici altă autoritate a statului și nici măcar societatea civilă, nu are dreptul să se substituie autorității CCR pentru a da verdicte cu privire la respectarea Constituției României.
Prin urmare, declarațiile președintelui Iohannis echivalează cu un îndemn la nesupunere în fața legilor și instanțelor judecătorești din România. După modelul președintelui Iohannis, orice cetățean poate întârzia după bunul plac punerea în aplicare a unei obligații legale, a unei amenzi sau a unei sentințe, pe motiv că vrea să înțeleagă mai bine motivarea celor care au emis sancțiunea”.
Dincolo de informațiile transmise în comunicatul de presă, în interiorul partidului se ia în calcul tot mai serios varianta suspendării președintelui pe motiv de încălcare a constituției, potrivit Antena 3 .
Social-democrații spun că ”declarațiile președintelui Iohannis echivalează cu un îndemn la nesupunere în fața legilor și instanțelor judecătorești din România. După modelul președintelui Iohannis, orice cetățean poate întârzia după bunul plac punerea în aplicare a unei obligații legale, a unei amenzi sau a unei sentințe, pe motiv că vrea să înțeleagă mai bine motivarea celor care au emis sancțiunea.
Este inadmisibil ca președintele Iohannis să insinueze că decizia CCR ar pune sub semnul întrebării independența procurorilor. În motivarea CCR se precizează explicit: „Controlul Ministrului Justiției constă în verificarea eficienței manageriale, a modului în care procurorii își îndeplinesc atribuțiile de serviciu (…). Controlul nu poate viza măsurile dispuse de procuror în cursul urmării penale și soluțiile penale”.
Vorbind despre o eventuală suspendare, Klaus Iohannis a spus că nu crede într-un astfel de demers pentru că nu există niciun temei legal. “Se grăbesc un pic pesediştii (legat de suspendare). Nu va fi nicio suspendare pentru că nu există niciun temei. Dacă unii pesedişti se grăbesc să spună asta, e doar pentru televizor. Eu nu încalc Constituţia, eu veghez la respectarea Constituţiei“, a spus preşedintele, adăugând că va lua o decizie într-un timp rezonabil, “pentru că nu putem amâna până în decembrie”.
Mai mult, şeful statului a vorbit despre consultări la Cotroceni între partide pentru rezolvarea problemei privind legile justiţiei.
“Dacă vrem să ajungem la nişte concluzii solide şi sănătoase, toată lumea trebuie să intre în dezbateri şi consultări la Cotroceni. Eu sunt dispus să pornesc un astfel de demers”, a mai spus şeful statului.
Preşedintele României a subliniat o serie de întrebări pe care şi le pune. “Mai sunt procurorii independenţi? Ce mai este CSM? Cum poate să mai fie garantul independenţei justiţiei dacă CSM nici nu mai contează în procedura de demitere a unui procuror-şef?”, a punctat el.