Într-un amplu interviu publicat de presa rusă de stat, Aleksandar Vulin spune că „Serbia nu se va alătura niciodată sancțiunilor împotriva Rusiei”.

Vulin a vorbit și despre motivul pentru care au avut loc revolte în masă la Belgrad, în august, unde, potrivit Ministerului sârb de Interne, au participat 27.000 de oameni.

„A fost o încercare de a începe o altă revoluție, pentru «a preda» guvernul legitim al țării către Statele Unite. Doreau să fim înlocuiți cu politicieni «ascultători»”, a transmis Vulin.

Cine este Aleksandar Vulin

Vulin a ocupat succesiv o serie de funcții de rang înalt în Serbia. A fost ministru al apărării, ministru de interne, director al Agenției de Securitate și Informații, înainte de a prelua potofoliul de vicepremier.

Aleksandar Vulin. Foto: Hepta

În interviul din Nacionalnaia Oborona, oficialul sârb este rugat să detalieze declarația lui anterioară despre „o serie de cercuri occidentale foarte influente, care nu sunt mulțumite de actualul președinte al Serbiei, Aleksandar Vucici, un politician independent, suveran”. Sârbul spusese că „orice acte ostile pot fi întreprinse de forțe externe”.

„Informațiile pe care le-am exprimat au fost confirmate și de serviciile de securitate ruse. Este bine cunoscut că președintele Vucici este un obstacol în calea multor cercuri occidentale influente. Pentru ei, în principiu, este o problemă foarte mare că ducem o politică independentă. Chiar nu le place asta, și-ar dori ca Serbia să devină doar un fel de teritoriu în cadrul Uniunii Europene. Pentru că UE este mai mult o uniune de teritorii decât de state”, a răspuns vicepremierul de la Belgrad.

„Prin urmare, există într-adevăr amenințări la adresa președintelui nostru. Dar serviciile de securitate sârbe sunt suficient de puternice și suficient de profesioniste, vom face față”, a adăugat Vulin.

De la Fico, Raisi și Trump, la Orbán

Apoi, oficialul s-a referit la „amenințările la adresa siguranței personale a politicienilor antipatizați de Occident”. El a menționat că „este departe de a fi un accident că în decurs de o lună a avut loc un atentat la viața premierului slovac Robert Fico, asasinarea președintelui iranian Ibrahim Raisi și o tentativă de asasinat a lui Donald Trump, candidatul la alegerile din SUA”.

Am primit informații că se pregătește o tentativă de asasinat asupra premierului ungar Viktor Orban. Toți acești politicieni au crezut că este necesar să se ajungă la negocieri pașnice cu privire la Ucraina. Și, pe acest fond, am avut revolte și la Belgrad, s-a încercat schimbarea guvernului prin forță.

Ministrul Afacerilor Externe şi Comerţului Péter Szijjártó, care a vizitat Rusia în urmă cu câteva zile, fiind prezent la Forumul Internațional al Gazului, la Skt. Petersburg, a reacționat la declarațiile lui Vulin.

Reacția șefului diplomației maghiare

„Nu cunosc o astfel de încercare de asasinat, dar știu că există atacuri legale, financiare și politice la adresa primului-ministru, a guvernului și a țării”, a spus șeful diplomației de la Budapesta.

Szijjártó a profitat de ocazie și a declarat agenției de presă ruse RIA Novosti că, în opinia sa, „Bruxelles-ul reține zeci de miliarde de euro din Ungaria din cauza poziției țării față de Ucraina, a problemelor de migrație și a propagandei de gen”.

Urmărește-ne pe Google News