ANRE vrea să scumpească preţul energiei cu un leu pe Mwh pentru a susţine reconversia profesională a minerilor care intră în şomaj. Problema este că toţi consumatorii plătesc deja 3 milioane de euro pe lună pentru susţinerea termocentralelor, inclusiv a mineritului, dar banii se duc pe importuri de carbune de către firme care au ca obiect de activitate… jocurile erotice!
În vara aceasta câteva mii de mineri din Valea Jiului și din minele Olteniei își vor pierde locurile de muncă. În acest context se pune problema reconversiei lor profesionale pe banii consumatorilor de energie electrică, adică toată populația.
“Am zis că şi noi am putea institui un leu pe Megawatt care să meargă într-o zonă de restructurare a acelor zone monondustriale, foarte greu de redirecţionat pe alte activităţi”, a declara Nicolae Havrileț, preşedintele autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).
Pentru o viziune corectă, vă prezentăm mecanismul economic al sistemului energetic național.
Piața energetică este interesată de electricitatea ieftină, în primul rând, și de cea verde, în al doilea rând. Cea mai ieftină energie electrică o produc fotovoltaicele, urmate de eoliene și hidrocentrale. Dar, ce se întâmplă dacă e secetă, nu bate vântul, iar cerul este înnorat? Apelăm la termocentrale, care au energia înmagazinată în rezervele de cărbune. Dar energia produsă de termocentrale este mai scumpă și mai poluantă decât cea regenerabilă. Pentru rezolvarea problemei, fiecare consumator plătește o taxă de ”cogenerare” pentru a ține termocentralele în standby, pregătite să intre în funcțiune oricând e nevoie și pentru a se investi în tehnologiile cele mai înalte în privința reducerii poluării în cazul acestor termocentrale. Oficial, pentru o cantitate facturată de 1.000 kWh, valoarea contribuției pentru cogenerarea de înaltă eficienţă este 1000 kWh × 0,01582 lei/kWh = 15,82 lei, la care se adaugă TVA 24% (de la 1 ianuarie 2016 este 20%), egal cu 2,80 lei, valoarea totală fiind 19,62 lei.
Plătim 3 milioane de euro pe lună degeaba
Adică 2 lei pentru fiecare 100 kWh facturați, consumul mediu în locuințele din țara noastră. În România există 7.087.000 de gospodării, conform ultimului recensământ. Printr-o înmulțire putem afla că aceste gospodării plătesc în medie 14.174.000 lei – adică 3 milioane de euro pe lună pentru cogenarare. Unde sunt banii? De ce trebuie să plătim în plus?
Există un răspuns la aceste întrebări. În Valea Jiului, de exemplu, Complexul Energetic Hunedoara (CEH) – care are în componenţă două termocentrale şi patru mine funcţionale -, în loc să folosească cărbunele autohton, a importat cărbune în mod nejustificat, conform unui raport al Corpului de Control al premierului. De ce ? Liderul sindicatului minier ”Muntele”, Petre Nica, spune că afacerea, în netă defavoare economică pentru CEH, a fost derulată pentru ca anumite persoane să încaseze comisioane de import! Simplu!
Petre Nica
„Din Ungaria s-a importat cărbune în 2013 printr-o firmă care avea obiect principal de activitate ceva legat de activități sexuale… e un cerc în care s-a lucrat mulți ani“, a spus Petre Nica, liderul sindicatului minier ”Muntele” din Valea Jiului.
Adică, închidem minele, scumpim energia electrică, doar pentru ca anumite personae care au firme cu activități erotice să poată importa cărbune pentru a încasa comisioane de import! Ce ar mai fi de comentat?
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!