Prefectul Capitalei, Traian Berbeceanu, a anunțat că dacă gradul de infectare se păstrează sub 3 la mia de locuitori încă două zile, ar putea fi propusă relaxarea măsurilor restrictive din Capitală, printre care și redeschiderea teatrelor, a cinematografelor și a restaurantelor în interior la 30% din capacitate.
Teatrele din București sunt închise din octombrie 2020, când Capitala a intrat în scenariul roșu.
„Noi suntem pregătiți de a relua cât mai repede stagiunea. Avem nevoie de asta din toate punctele de vedere. Sufletește, moral, profesional și financiar etc. Instituția teatrală, fără activitate specifică, nu poate fi justificată ca o ființă vie, cum credem noi că este. Pentru noi, este vital să aflăm că putem deschide stagiunea”, a declarat Ion Caramitru.
Directorul Teatrului Național din Capitală a vorbit despre ceea ce s-a întâmplat în anul 2020, atunci când pandemia de COVID-19 a afectat serios activitatea instituției pe care o conduce.
„Luna februarie a fost plină, ca să zic așa. Am jucat 94 de spectacole, în 25 de zile. Am avut 27.300 de spectatori plătitori, încasări de 1,3 milioane și un coeficient de ocupare de 79%. Rezultate excepționale”, a spus Ion Caramitru.
„Apoi, din martie, totul a căzut, cum bine știți. Am suspendat 144 de spectacole, care erau deja puse în vânzare. A trebuit să dăm banii înapoi sau să reprogramăm, în speranța că se va redeschide. Până și acum am anunțat publicul că mai dăm înapoi din banii care acoperă biletele nefolosite”, a adăugat acesta.
„Din toamnă, cum bine știți, nimic nu s-a mai redeschis. N-am mai avut nici repetiții, a trebuit să anulăm premiere care ar fi trebuit să aibă loc. Din șase sau chiar șapte premiere, am avut numai trei de-a lungul anului. O parte din titlurile pe care trebuia să le facem anul trecut le-am transferat anul acesta”, a mai declarat șeful TNB, care a menționat că încasările Teatrului Național au scăzut semnificativ în pandemie.
Noi realizam, la Teatrul Național, de ani de zile, între 22 și 25% din total cheltuieli. Asta înseamnă vreo 3 milioane de euro pe an venituri proprii. Anul care a trecut, veniturile proprii s-au redus la 3 milioane și vreo 400.000 de lei. E, totuși, un rezultat pozitiv, numai că e de trei ori mai mic decât am fi făcut în mod normal.
Ion Caramitru, directorul Teatrului Național din București:
„Nu știu până când o putem duce așa, câtă vreme funcționarea instituțiilor noastre, așa cum este prevăzută în lege, se bazează pe două surse de venit: de la bugetul de stat și din venituri proprii. Dacă nu faci venituri proprii, bugetul instituției are de suferit. Atunci, bugetul național are de suferit prin ceea ce pierde fiecare instituție în parte”, a mai afirmat Ion Caramitru.
În ciuda situației generate de pandemia de COVID-19, Ion Caramitru a spus că actorii și-au încasat lefurile: „Până acum, salariile noastre, ale tuturor, nu au avut de suferit. Sigur, nu s-au putut adăuga unele sporuri care sunt prevăzute în lege pentru activitatea de pe scenă”.
Ion Caramitru este de părere că o eventuală redeschidere a teatrelor la 30% din capacitate ar reprezenta un lucru foarte bun: „Sigur, cu 30%, ceva important se rezolvă, anume activitatea în sine”.
Ion Caramitru s-a declarat împotriva organizării de spectacole online: „Transmiterea de spectacole online, nu este o soluție, după părerea mea. Pierderea este enormă în materie de atmosferă, de spiritualitate, de transfer de energie și public… Am făcut lucrul ăsta. Am făcut-o și recent, pe 15 ianuarie, de ziua lui Mihai Eminescu, care a devenit și Ziua Culturii Naționale”.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro