UPDATE 15.30: Cei trei judecători care urmează să decidă verdictul în procesul Colectiv au amânat astăzi o decizie în ceea ce privește schimbarea încadrării lui Piedone. Judecătorii au stabilit însă data pentru următoarele termene din cadrul procesului: 6 și 20 octombrie, începând cu ora 14.00.
Întrebat de reportera Libertatea cum așteaptă schimbarea încadrării juridice a faptei, Piedone a declarat: „Ce va decide justiția ne vom supune”.
La șase ani de la incendiul în urma căruia 65 de oameni și-au pierdut viața, procesul Colectiv e încă departe de verdictul final. La termenul de miercuri, 22 septembrie, completul de divergență format din judecătorii Adina Dumitrache, Carmen Găină și Andrei Iugan va anunța dacă e nevoie de readministrarea unor probe, înainte de a decide cu privire la schimbarea infracțiunii de care e acuzat Piedone. Reaudierea fostului primar al sectorului 4, a celorlalți funcționari publici din dosar sau a unor martori ar putea duce la o prelungire și mai mare a procesului.
Cercetarea judecătorească trebuia să se termine în vara acestui an. Pe 14, 15 și 16 iunie erau programate dezbaterile finale de dinaintea pronunțării verdictului final din dosarul Colectiv. Dar cursul procesului a fost deturnat, după un anunț făcut de președinta completului, chiar în prima zi programată pentru dezbateri.
Iată cronologia evenimentelor:
14 aprilie 2021. Președinta completului, judecătoarea Dumitrache, anunţă că pentru Cristian Popescu Piedone și ceilalți cinci funcționari publici inculpați în dosar va fi pusă în discuţie, din oficiu, schimbarea încadrării juridice a faptelor, din abuz în serviciu în neglijență în serviciu, dacă din lista acuzaţiilor poate fi eliminat art. 309 din Codul Penal (care prevede că, pentru faptele ce au produs consecințe deosebit de grave, limitele pedepsei se majorează cu jumătate), dar și dacă Primăria Sectorului 4 și ISUBIF pot fi obligate direct la despăgubiri către părțile civile, pentru vătămare corporală și ucidere din culpă.
21 aprilie 2021. Procuroarea DNA cere recuzarea completului format din judecătorii Adina Dumitrache și Andrei Iugan. Curtea de Apel București respinge cererea.
7 mai 2021. Presa relatează despre posibila schimbare a încadrării juridice a acuzațiile lui Piedone. Președintele CSM, Bogdan Mateescu, sesizează Inspecția Judiciară, solicitând efectuarea de verificări cu privire la articolele apărute în mass-media despre procesul Colectiv.
14 iunie 2021. E ziua când ar trebui să înceapă dezbaterile finale din proces. Tot în această zi e așteptată pronunțarea deciziei despre schimbarea încadrării juridice a faptelor. Dar președinta completului anunţă că, deoarece ea şi judecătorul Iugan au opinii „definitiv ireconciliabile” cu privire la acest aspect, se va forma un complet de divergenţă (cu un al treilea judecător, ce va înclina balanţa), iar dosarul lui Piedone va fi disjuns şi judecat în toamnă. Tot atunci ar urma să fie rezolvată şi latura civilă a cauzei, referitoare la despăgubirile cerute de răniţi şi de rudele celor decedaţi în incendiu.
15 iunie 2021. Deşi instanța îi ceruse să nu mai vină la acest termen, procuroarea DNA e în sala de judecată. Insistă să rămână la proces, pentru cei 64 de răniţi şi rudele celor decedaţi în incendiu, care s-au constituit părţi civile doar în dosarul DNA. Judecătoarea Dumitrache o dă afară din sală, dar procuroarea refuză să plece şi se aşază în ultimul rând de bănci. După ce avocaţii părţilor civile invocă o hotărâre a ÎCCJ, care explică de ce nu se poate face disjungerea unui dosar în apel, instanța anunţă că pune în discuţie reunirea celor două dosare.
16 iunie 2021. Judecătorii anunţă că „dosarul se reîntregeşte” şi că va avea următorul termen în 22 septembrie.
28 iunie 2021. Avocații părților civile solicită ca dosarul să se judece mai repede, dar cererea lor e respinsă de Curtea de Apel București, „având în vedere necesitatea studierii dosarului de către cel de-al treilea judecător, membru al completului de divergenţă”.
CSM a cerut revocarea procurorului DNA
29 iunie 2021. Secția pentru judecători din CSM anunță că „a fost afectată independenţa şi imparţialitatea judecătorilor din cadrul Curţii de Apel Bucureşti învestiţi cu soluţionarea dosarului Colectiv” și că a decis sesizarea procurorului-șef al DNA, Crin Bologa, „pentru a evalua posibilitatea revocării procurorului care a cerut recuzarea completului”.
30 iunie 2021. DNA precizează, printr-un comunicat de presă, că hotărârea Secției pentru judecători a CSM „e de natură să creeze un precedent periculos”, căci „formularea unei cereri de recuzare de către procuror este un demers legal”.
6 septembrie 2021. Procurorul-șef al DNA, Crin Bologa, vine cu noi precizări și spune că „nu există motive pentru a dispune revocarea doamnei procuror”, care „și-a îndeplinit atribuțiile de serviciu cu profesionalism, onestitate și curaj”.
14 septembrie 2021. Parchetul General anunță că a formulat plângere prealabilă împotriva hotărârii prin care Secția pentru judecători a CSM a cerut revocarea procurorului DNA din dosarul Colectiv.
22 septembrie 2022. Se reia procesul, cu un complet format din trei judecători.
Condamnările de la Tribunalul București
În decembrie 2019, Tribunalul București a pronunțat primele condamnări în dosarul Colectiv:
- Cristian Popescu-Piedone, fost primar al sectorului 4 şi actual primar al sectorului 5: 8 ani şi 6 luni de închisoare;
- Alin George Anastasescu, patron Colectiv: 11 ani și 8 luni de închisoare cu executare
- Costin Mincu, patron Colectiv: 11 ani și 8 luni de închisoare;
- Cătălin Paul Gancea, patron Colectiv: 11 ani și 8 luni de închisoare;
- Antonina Radu Antonina, pompier ISU: 9 ani și două luni de închisoare;
- George-Petrică Matei, pompier ISU: 9 ani și două luni de închisoare;
- Aurelia Iofciu, angajată la Primăria Sector 4: 8 ani de închisoare;
- Luminiţa Larisa Ganea, consilier superior la Primăria Sector 4: 7 ani de închisoare;
- Sandra Ramona Moţoc, referent superior la Primăria Sector 4: 3 ani de închisoare cu suspendare
- Daniela Ioana Niţă, patron al firmei de artificii: 12 ani și 8 luni de închisoare;
- Cristian Mihai Niţă, administrator al firmei de artificii: 3 ani și 6 luni de închisoare;
- Viorel Zaharia, pirotehnist: 9 ani și 8 luni de închisoare;
- Marian Moise, pirotehnist: 10 ani de închisoare;
- Clubul Colectiv SRL: 470 de zile amendă, cu o sumă corespunzătoare de 5.000 de lei pentru ziua de amendă, și confiscarea sumei de 62.298 de lei;
- Golden Ideas Fireworks Artists SRL: 470 de zile amendă, cu o sumă corespunzătoare de 5.000 de lei pentru ziua de amendă
- SC Noran Prompt Serv SRL: confiscarea sumei de 147.133 de lei.
Decizia nu este definitivă. Verdictul final va fi dat de Curtea de Apel Bucureşti.
Luna trecută, Daniela Niță, inculpată în dosar, a fost găsită decedată în locuința ei. Conform surselor Libertatea, pe corpul femeii nu s-au găsit urme de violență. Daniela Niță avea 44 de ani și era patroana firmei Golden Ideas, cea care instalase artificiile în clubul Colectiv. La Tribunalul București, ea a fost condamnată la cea mai mare pedeapsă din acest dosar: 12 ani și 8 luni de închisoare.
Foto: Vlad Chirea
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!