Conform cerintelor Uniunii Europene, cam asa va trebui sa se desfasoare sacrificarea porcului in gospodariile romanilor, incepand cu 1 ianuarie 2007. E una din metodele care se va aplica pentru evitarea stresarii animalului. Deocamdata, adica in 2003, macelarul pare nedumerit: „Sa gazez porcul? Voi va bateti joc de mine?”.
inca inainte de ivirea zorilor, satul se umple de guitari disperate ale porcilor. E una din zilele din preajma Ignatului. Localitatea, asezata intre colinele din nordul judetului Giurgiu, e acoperita de o pacla. Usor, usor, ceata e risipita de lumina soarelui.
Pe vier il cheama Bebe si se uita cu ochi flamanzi la macelar. Nu i s-a dat de mancare de aproape 24 de ore, pentru a-i fi matele cat mai goale. Va conta mult la curatat. Petrica, macelarul, isi pregateste cutitul de injunghiat si latul. Apoi ia sarma, cu maner din lemn la capat, si se duce la cotet impreuna cu proprietarul gospodariei si cu doua ajutoare. Unul prin-de porcul de coada si il ridica, intre timp Petrica ii prinde botul in sarma. De acum vierul e usor de transportat, chiar daca guita ca din gura de sarpe. Ajuns la locul taierii, un loc curat in ograda, i se leaga piciorul din stan-ga-fata cu latul, care devine piedica. Se trage scurt de funie si animalul cade la pamant. Macelarul infige cutitul in carotida lui Bebe. Sangele tasneste ca din furtun. Porcul mai guita de cateva ori, apoi incepe sa i se stinga vocea.
Urmeaza parlirea. „Daca pleaca cu focul pe el?”, intreaba cineva din asistenta. „Nu exista. Am taiat porci si singur, cate zece pe zi, cand eram in armata. ii lasam in picioare, doar le infigeam cutitul in inima pe langa piciorul stang, apoi ii lasam sa fuga. Faceau 10, 15 metri si cadeau”, explica macelarul, in timp ce pregateste o butelie de aragaz. „Cum spuneati sa-l taiem? Anesteziat? Asta se practica la abator. A-colo se foloseste curentul electric, cade animalul imediat, dupa care i se taie beregata”, spune Petrica.
intre timp porcul este parlit, spalat, gata de transat. incepe ritualul. Romanii au o traditie legata de spiritul porcului. De exemplu, in unele zone i se baga o ceapa in gura, i se aprinde o lumanare si este „binecu-vantat” cu tamaie aprinsa. „Stapanul animalului ii mai spune vorbe grele si tamaiem ca sa iasa Raul din porc, sa iasa Diavolul si sa se bucure gazdele de carne curata”, explica femeia care se ocupa de problemele spirituale ale lui Bebe.
in timp ce isi sterge cutitele de sange, macelarul face cateva aprecieri la adresa felului in care va trebui sa sacrifice animalele incepand cu 2007. „Numai sa-i prind la mine la poarta, ca pun paru pe ei. Cred ca de fapt se urmareste ca micul gospodar sa renunte la cresterea animalelor in curte in favoarea microfermelor. Abia au scapat taranii de CAP-urile sovietice si acum facem altele occidentale?”.
Porcii vor fi impuscati, electrocutati, gazati sau nauciti cu barosul
Din 2007, inainte de a fi sacrificat, conform cerintelor Uniunii Europene, animalul va fi anesteziat. Cum? Prin impuscare cu un pistol special, electrocutare, gazare cu dioxid de carbon sau lovire in cap cu un obiect dur. Ideea este ca inainte de a fi taiat, animalul trebuie sa isi piarda cunostinta.
„Aceste metode se aplica deja in abatoare urmand ca pana la 1 ianuarie 2007 acestea sa fie aplicate si in gospodariile particulare”, ne-a declarat Liviu Harbuz, subsecretar de stat in cadrul Ministerului Agriculturii.