«Mă închin în fiecare zi şi îmi merge bine»
“Să ştiţi că nu este Buddha din India sau China, este din… asta… cum îi spune, domnule? Zii… de unde este Dalai Lama…”. “Din Tibet?”. “Da, domnule, Tibet! Uite, eu mă rog aici în fiecare zi şi îmi ajută! Eu pierdeam mereu lucruri diverse, mă obişnuisem deja cu gândul că sunt ghinionist. Dar când l-am văzut pe Buddha pe bulevardul Timişoara, mi-a venit aşa, să mă închin. M-am închinat şi mi-a mers bine. Apoi m-am închinat în fiecare zi şi astăzi sunt mai liniştit, sunt mai bine. Chiar dacă sunt ortodox, parcă aş fi şi eu un frate al lui Dalai Lama…”, ne spune Gheorghe Ioniţă.
După ce îşi face rugăciunea, indiferent la lumea din jur care îl ocoleşte uimită şi uşor speriată, omul – îmbrăcat în hainele salubrităţii, de un portocaliu strident, în mod straniu de aceeaşi culoare cu cea purtată de Dalai Lama – strânge cu grijă toate frunzele din jurul statuii, îşi ia mătura şi îşi vede de treabă pe trotuarul care duce spre intersecţia bulevardului Timişoara cu strada Lujerului.
«Maestrul a cărui înţelepciune este mai mare decât oceanul»
Dalai Lama (foto) înseamnă “maestrul a cărui înţelepciune este mai mare decât oceanul” şi reprezintă autoritatea supremă a budiştilor tibetani.
Dalai Lama, şef al mănăstirii de la Lhasa, este considerat a fi reîncarnarea lui bodhisattva – bărbat luminat care renunţă la Nirvana, adică la Raiul budist, şi se reîncarnează pentru a contribui la progresul spiritual al omenirii, Avalokitesvara.
Când moare Dalai Lama, călugării budişti hotărăsc în ce copil se va reîncarna, iar copilul devine automat noul Dalai Lama.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro