Modalitatea de calcul al ratei de infectare cu COVID-19 va fi modificată astfel încât să nu mai fie excluse cazurile din focare, cum s-a decis în octombrie anul trecut.
Măsura nu intră în vigoare imediat, ”ea se va aplica peste 14 zile, pentru a avea o perioadă de tranziţie. Este doar o modificare pur statistică, pentru a avea informaţia aproape de realitate, şi este o formulă pe care o folosesc toate ţările din UE, deci nu este nimic care să ne îngrijoreze”, a declarat premierul, conform Digi24.
”Constatarea încadrării în limitele de incidență cumulată a cazurilor pe ultimele 14 zile în vederea punerii în aplicare a măsurilor stabilite în prezenta hotărâre se realizează în maxim 48 de ore de la atingerea acestora prin hotărâre a comitetului judeţean/al municipiului Bucureşti pentru situaţii de urgenţă pe baza analizelor prezentate de direcțiile de sănătate publică judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, iar măsurile se aplică pentru o perioadă de 14 zile, urmând a fi reevaluate la finalul acesteia”, se notează, printre altele, în anexa la hotârârea CNSU.
Nu mai este prevăzută excluderea focarelor din spitale și instituțiile de îngrijire, care era până acum în vigoare.
În aceste condiții, calculul incidenței ”se realizează prin raportare la cifra reprezentând suma persoanelor cu domiciliul sau reşedinţa în localitatea de referinţă, comunicată comitetului judeţean/al municipiului Bucureşti pentru situaţii de urgenţă de către Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, prin structurile teritoriale judeţene, în prima zi lucrătoare a săptămânii, la ora 1600. Cifra comunicată de către Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date prin structurile teritoriale judeţene este utilizată ca referinţă pentru întreaga perioadă de timp până la furnizarea unui nou set de date actualizate”.
Anunțul despre această modificare a fost făcut de Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, în urmă cu două săptămâni.
”Cu acești indicatori se poate cunoaște situația din țară și eventuale măsuri nu trebuie să le vedem ca restricții, ci ca măsuri care ne ajută să ținem situația sub control”, preciza atunci Andrea Moldovan.
Premierul Florin Câțu și ministrul sănătății, Vlad Voiculescu, s-au contrat pe această temă, șeful guvernului precizând că nu crede că trebuie schimbat calculul incidenței așa cum anunțase Ministerul Sănătății.
Lista măsurilor care se aplică pe perioada stării de alertă poate fi consultată și aici.
FOTO: Hepta
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro