”Din punctul de vedere al evoluției prețurilor pe bursă, tranzacțiile desfășurate de la 1 aprilie până acum au avut o medie în jurul valorii din calendarul de liberalizare pe care România îl avea angajat din anul 2011 cu Comisia Europeană, Banca Mondială și Fondul Monetar Internațional, respectiv de 72 lei pe MWh.
Au fost tranzacții și la 68 de lei, și la 69 de lei, iar, prin absurd, dacă nu ar fi existat Ordonanța 64 (privind liberalizarea prețului de producție al gazelor — n.r.), ar fi trebuit să respectăm calendarul unde prețul reglementat pentru producătorii de gaze din România era la 78 de lei, preț care se duce mult peste ofertele de gaz proaspăt din import”, a declarat oficialul ANRE, citat de către Agerpres.ro.
Acesta a adăugat că, luând în calcul datele tranzacțiilor de pe bursele de gaze, prețul gazelor pentru onsumatorii casnici va crește în medie cu 6% de la 1 octombrie.
Majorare de 4% și la energie
Aceasta nu este singura scumpire care se va aplica de la 1 octombrie. Libertatea a scris recent că și energia electrică se va scumpi cu 4% în trimestrul al patrulea, ca urmare a scumpirii energiei pe bursa de profil.
Benzina și motorina, mai scumpe cu 16 bani pe litru
De asemenea, și carburanții se vor scumpi la 1 octombrie, când va intra în vigoare a doua tranșă a superaccizei la carburanți. Benzina și motorina sunt așteptate să fie mai scumpe cu 16 bani pe litru de la 1 octombrie. Acestea s-au mai scumpit și în ultima lună.