Dacă anul trecut recolta de cereale şi mai ales de cartofi ne-au scos din foame, anul acesta este prăpăd! Potrivit specialiştilor, în 2012 va fi o recoltă la jumătate faţă de 2011, ceea ce va duce inevitabil la o creştere a preţurilor la porumb (cel mai afectat), dar şi la grâu. Ţăranii vor avea hambarele goale şi cu greu îşi vor hrăni animalele. Speriaţi însă de secetă, reprezentanţii producătorilor anunţă catastrofă şi la legumele româneşti şi preconizează scumpiri astronomice. “Cu siguranţă, în perioada august-septembrie va fi o scumpire de aproximativ 30% la legumele româneşti, din cauza secetei. Pe de altă parte, produsele din import vor invada pieţele”, ne-a declarat Dorobanţu Tudor, secretarul general al Agrostar.
De luna viitoare, se face zacusca
Acesta este însă contrazis de ţărani, care spun exact invers, că legumele româneşti, mai ales cele de sezon, se vor ieftini în următoarea perioadă. “Se ştie că în august şi septembrie se găsesc cele mai ieftine legume la piaţă, pentru că atunci suntem în plin sezon şi se cumpără verdeţurile pentru zacuscă. Chiar dacă e secetă, ţăranii care cultivă legume au fântâni şi udă tot timpul, deci va fi recoltă bună. Eu cred că în următoarea perioadă unele produse se vor ieftini, pentru că aşa e normal. În octombrie, bineînţeles că vor fi mai scumpe şi mai puţine”, ne-a spus tanti Maria Dinu, din Băleni- Sârbi, Dâmboviţa, care îşi vinde marfa în Piaţa Obor din Bucureşti. Aşadar, să sperăm că ţăranii ştiu cel mai bine cum vor evolua preţurile, mai ales că produsele de pe tarabe vin din ograda lor, iar sindicaliştii sunt doar speriaţi de lipsa ploilor…
„Cu siguranţă, în lunile august-septembrie va fi o scumpire de aproximativ 30% la legumele româneşti, din cauza secetei. Pe de altă parte, produsele din import vor invada pieţele”, Dorobanţu Tudor, sindicalist
„Se ştie că în august şi septembrie se găsesc cele mai ieftine legume la piaţă, pentru că atunci suntem în plin sezon, mamă, şi se cumpără verdeţuri pentru zacuscă”, Tanti Maria, producătoare din Dâmboviţa
Devalorizarea leului ar putea scumpi vegetalele din import
Legumele şi fructele din import ar putea să se scumpească, în următoarea perioadă, din cauza devalorizării monedei naţionale. În ultimele trei săptămâni, leul s-a depreciat cu 3,4%, deşi BNR a intervenit permanent pentru a limita căderea monedei naţionale. Cursul oficial de schimb anunţat ieri de BNR a fost de 4,6009 lei/euro şi, respectiv, 3,7999 lei/dolar, reprezentând noi valori record. Comparativ cu sfârşitul anului trecut, leul a scăzut cu 6,5% faţă de euro, în condiţiile în care ultima cotaţie din decembrie 2011 a fost de 4,3197 lei/euro. De aceea, e posibil ca importatorii care plătesc din ce în ce mai mult pentru marfa adusă din străinătate să crească, la rândul lor, preţurile legumelor şi ale fructelor.