Libertatea explica, luna trecută, cum să te pregătești pentru o schimbare pentru care nici măcar autoritățile nu erau încă pregătite: liberalizarea completă a pieței energiei electrice.
Vestea a căzut ca un șoc în ultimele zile ale anului trecut: prețul electricității crește cu 13 până la 26%, începând de la 1 ianuarie.
Motivele acestui anunț sunt două: pe de o parte neglijența autorității de reglementare (ANRE) care a permis amânarea până în ultimul moment a anunțurilor, pe de altă parte politica comercială a furnizorilor dominanți de a se baza pe comoditatea clienților.
O creștere de 5-10% era previzibilă, întrucât prețul încă era, într-o mică măsură, controlat de stat.
Atât doar că furnizorii existenți au ales să vină cu două oferte distincte: una cu puțin mai scumpă pentru cei care aleg să își schimbe contractul și una mult mai scumpă pentru cei care neglijează să o facă. Ba chiar, în unele cazuri, au preferat să le trimită consumatorilor acasă oferta mai scumpă.
Deci, cu cât îți crește factura? Există trei variante:
1. Cu până la un sfert dacă nu faci nimic sau dacă accepți „prețul de serviciu universal”;
2. Cu 5-10% dacă semnezi un nou contract, fie la un nou furnizor fie chiar la același;
3. Poate chiar deloc dacă reușești, cu puțin noroc, să obții o ofertă mai bună.
Ce se întâmplă legal
Prețurile finale pentru electricitate nu mai sunt reglementate de stat, furnizorii având doar obligația să le anunțe public. Singura protecție împotriva scumpirilor este, de acum, căutarea unei oferte mai bune, dacă aceasta există.
Unul dintre lucrurile pe care le-a făcut totuși ANRE este un comparator de prețuri unde pot fi găsite toate ofertele.
Afli de acolo care sunt cele mai bune oferte pentru zona ta și obiceiurile tale de consum, dar și datele de contact unde poți să ceri o ofertă nouă. De asemenea, poți să și suni la actualul furnizor și să îl întrebi dacă are vreo ofertă suficient de bună încât să nu mai fii tentat să te muți la altul.
Ce se întâmplă tehnic
Este ultima etapă dintr-un proces lung, care a început în urmă cu 15 ani, după spargerea fostei Electrica în centre regionale și privatizarea unora dintre ele către Enel, EON respectiv CEZ.
Una dintre primele măsuri luate în acest proces a fost separarea activităților de distribuție, respectiv furnizare. Distribuția înseamnă rețeaua electrică și toate serviciile necesare funcționării acesteia, până la montarea contorului acasă la consumator.
Furnizarea este serviciul comercial care presupune cumpărarea electricității de la producători și facturarea acestuia către consumatori.
Teoretic, ar trebui să fie două activități complet diferite, astfel încât pe infrastructura unui singur distribuitor să poată funcționa oricât de mulți furnizori (în prezent sunt autorizați peste 100).
Practic, procesul a fost foarte anevoios, astfel încât majoritatea populației a rămas pe formula veche, în care distribuitorul este deținut de aceeași companie ca și furnizorul.
Chiar și în noile condiții, intră în vigoare conceptul de „furnizor de ultimă instanță”, care este de obicei cel vechi și care vinde curent la „tariful de serviciu universal” – adică cel foarte scump destinat consumatorilor neglijenți.
Legal, schimbarea furnizorului este posibilă deja de 7 ani și unii consumatori deja au făcut-o. Însă miza era mult mai mică, pentru că decizia nu aducea neapărat o reducere semnificativă a prețului.
O excepție a reprezentat-o RCS&RDS, care a reușit să găsească peste 100.000 de clienți dintre abonații la celelalte servicii ale sale, dar care, la un moment dat, a renunțat la prețurile atractive, iar acum are una dintre ofertele cele mai scumpe pentru clienții noi.
De asemenea, în ultimul an, aproximativ un sfert dintre clienți au încheiat contracte concurențiale cu furnizorii existenți, astfel că au parte de prețuri ceva mai mici, care nu sunt neapărat afectate de scumpirile la zi.
Ce trebuie să faci
Primul lucru este să verifici ultima factură și să vezi dacă este menționat că este calculată conform tarifului reglementat sau al unuia de piață concurențială.
În primul caz, va trebui să iei o decizie cât mai repede. În cazul al doilea poți sta ceva mai liniștit, dar tot e bine să calculezi exact cât te costă și dacă nu cumva există oferte mai bune.
Atenție! Unele oferte fac referire la așa-numitul preț al energiei active. Este important de știut însă că acesta reprezintă doar 35-40% din prețul final al unui kwh.
Diferența o reprezintă tarifele de transport și distribuție, taxele pentru cogenerare și certificate verzi, acciza, TVA și, în unele cazuri, o taxă fixă stabilită pe zi. Astfel, un tarif afișat de 25 bani pe kwh se poate traduce într-un preț de 60 de bani în factură, iar unul de 30 de bani poate însemna, de fapt, peste 75 de bani.
Pentru a vedea cât te costă efectiv energia, cel mai simplu este să împarți factura totală la numărul de kwh consumați în luna respectivă. Orientativ, un tarif „bun” este undeva în jurul a 60 de bani, cu variații în funcție de zonă (cel mai ieftin este în București!).
Pe piața liberă, ofertele actuale încep tot pe la a 60 de bani, iar cât timp variația în sus nu depășește 5-10%, oferta poate fi considerată competitivă.
Desigur, contează de acum câtă încredere inspiră un furnizor sau altul, respectiv cât de ușor este de folosit serviciul, cât de prompt este serviciul de relații cu clienții și cam toate lucrurile de care ținem cont în general atunci când avem de ales din multe servicii.
Ce urmează
Vestea bună este că furnizorul poate fi schimbat gratuit, la fiecare 21 de zile. Atenție însă la contract, să nu existe acolo clauze directe sau mascate prin care să fie îngreunată plecarea la alt furnizor și, pe cât posibil, să garanteze prețul pentru o perioadă cât mai lungă.
Vestea mai puțin bună este că, în timp, se poate întâmpla orice cu prețul și va trebui să verifici periodic dacă nu cumva au apărut oferte mai bune.
Unii dintre furnizorii care au azi oferte foarte tentante este posibil să-și schimbe politicile comerciale după ce reușesc (sau nu reușesc!) să strângă o cotă de piață suficientă.
***
„Școala de bani” este o secțiune publicistică având ca temă educația financiară, finanțată de BCR, dar cu un conținut editorial independent. Aici veți putea citi informații proaspete, analize și sfaturi despre cum să vă gestionați bugetul, soluții de economisire și despre cum să luați cele mai bune decizii în ceea ce privesc veniturile și cheltuielile personale. Interacțiunea oamenilor cu banii e un lucru care se schimbă în permanență, iar informațiile despre cele mai bune practici mondiale, despre riscuri și tendințe ne pot influența viața în bine. BCR nu are niciun control asupra acestor articole, nu le vede înainte de publicare, ele sunt scrise independent de redacția Libertatea.