Fie că au trei, fie că au sute de stupi, producătorii nu se mai pot lăuda cu aceeaşi productivitate ca în alţi ani.
“Scoatem tot mai puţină miere din stupi, cu toate că îi ducem în zone cu salcâmi înfloriţi sau lângă câmpuri de flori. Iarna a fost foarte blândă şi uscată, a venit gerul în primăvară, iar acum salcâmul nu dă nectar. Florile sunt sterpe. Nici măcar nu au parfum. Singura noastră şansă rămân teii. Ar mai fi şi floarea-soarelui, însă în cazul acesteia e problema tratării cu ierbicide şi insecticide, din cauza cărora ajung să moară familii întregi de albine”, ne-a explicat Constantin Bogdan, un apicultor din Prahova.
El spune că, în aceste condiţii, unii producători, care au rămas cu stocuri de miere de salcâm, de anul trecut, vor lichefia mierea cristalizată şi o vor vinde ca şi cum ar fi produsă în 2014.
“Deşi vor scoate la vânzare o miere de salcâm de anul trecut, când costa circa 15-16 lei/kilogram, producătorii vor cere pe ea chiar şi cu 50% mai mult, adică 22-23 de lei. Şi cum mulţi o cumpără şi o revând, s-ar putea să luăm din pieţe miere cu 35 de lei/kilogram”, susţine crescătorul de albine.
Devin agresive
Sunt bezmetice, zboară dintr-un loc în altul şi sunt agresive. Aşa se comportă albinele, mai ales acum, când e perioada rapiţei.
“Sunt disperate să culeagă cât mai mult şi sunt nervoase. Pentru că florile nu au sevă, deci nu au ce mânca, familiile de albine ajung să atace animale şi chiar oameni, pe stradă sau pe câmpuri”, ne-a mai spus Constantin (foto).
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro