Autoritatea Nationala pentru Reglementarea Energiei (ANRE) va transmite azi, la Monitorul Oficial, ordinul privind cresterea tarifului la energia electrica cu 15% si 50% la energia termica.
?Dupa cinci zile de la publicare, noile tarife vor intra in vigoare. Deocamdata, populatia nu va simti cresterea tarifului la energia termica, intrucat nu a fost stabilit un nou pret de referinta. Pana atunci, diferenta de tarif va fi subventionata. Modificarea pretului de referinta se face numai prin hotarare de guvern. Acum acesta e de 350.000 lei gigacaloria?, ne-a spus Alexandru Sandulescu, purtator de cuvant al ANRE. La energie electrica, tariful nou va fi valabil atat pentru agentii economici, cat si pentru populatie. Facturile pe iulie vor veni cu doua valori – una calculata pana la marire si cea dupa noul tarif.

Este posibil ca painea sa se ieftineasca
Directorul executiv al Asociatiei Romane a Carnii, Mihai Visan, ne-a spus ca la preparatele din carne cresterea va fi insesizabila, de 1-2%. ?Cheltuieli mai mari cu energia o au fermele si abatoarele, asa ca se vor mai adauga cateva procente?.
Dan Trifu, director al Fabricii de paine Berceni, ne-a spus ca painea nu se va scumpi. ?Exista o recolta foarte buna si este posibil ca peste doua saptamani sa ieftinim painea. Scumpirea energiei ne mareste cheltuielile cu doar doua procente?.
Mirela Danciulescu, director economic la societatea ?Solaris?, ne-a spus ca in aceste zile se vor face calcule pentru modificarea pretului la ulei. ?Cheltuielile cu energia sunt foarte importante in structura costului. Inca nu pot sa spun cu cat va creste pretul?.
Desi 60% din trenuri ?merg? pe curent electric, iar costurile ar trebui sa creasca cu 8%, tarifele vor ramane aceleasi. ?Nu putem majora tarifele in functie de scumpirea energiei, ci doar de inflatie?, ne-a spus Valentin Bota, directorul Societatii Nationale de Transport Feroviar de Calatori. (Georgiana Capuerde)

Urmărește-ne pe Google News