Vă avertizăm că urmează detalii care vă pot afecta emoțional
După zilele în care au stat în apă, cadavele au devenit de nerecunoscut, spun medicii citați de jurnaliștii britanici.
„Mai întâi determinăm vârsta, sexul și lungimea. Acum sunt în stadiul de putrefacție, din cauza apei”, a explicat un medic procedura de înregistrare a trupurilor.
Verificarea și înregistrarea victimelor sunt acum una dintre activitățile esențiale din orașul libian, dar și una dintre cele mai dureroase, notează sursa citată.
Medicii analizează cadavrele, căutând urme de identificare și prelevând mostre de ADN, un detaliu important, în caz că mai există o familie în viață care să revendice trupul.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 4„În aer se simte un miros de putrefacție și moarte”, relatează o corespondentă BBC din Derna, unde există temeri privind situația supraviețuitorilor din oraș pentru că nu sunt suficiente medicamente și apă curată pentru cei care au rămas fără adăpost.
Un purtător de cuvânt al unei organizații umanitare a declarat că încercarea de a coordona intervențiile a fost un „coșmar”, fiind dificil să se ajungă în zonă cu echipe de ajutor și de salvare.
„Am crezut că asta a fost tot, că o să mor”
Mohammed Miftah este unul dintre supraviețuitori, dar știe în sinea lui că și-a pierdut familia. Când a mers să o caute pe sora lui și pe soțul ei după inundații, casa lor fusese luată de ape. De atunci nu mai știe nimic despre ei.
„Am văzut mașinile venind în jos și am ieșit în fugă. Am crezut că asta a fost tot, că o să mor. Îi vedeam pe vecinii noștri fluturând lanternele. În doar câteva clipe, luminile s-au stins, iar ei dispăruseră. Acesta a fost cel mai greu lucru”, își amintește bărbatul.
Imagini din dronă surprinse în orașul Derna arată amploarea distrugerilor poduse de furtuna care este considerată ca fiind cea mai ucigătoare din ultimele decenii.
Bilanțul anunțat de ONU indică aproximativ 11.300 de morți, în timp ce peste 10.000 de persoane sunt în continuare oficial dispărute. Astfel, primarul orașului a declarat că este posibil ca numărul total al deceselor să ajungă la 20.000.
Șeful Misiunii Internaționale de Sprijin a ONU în Libia, Abdullah Bathily, a declarat pentru BBC Arabic că Libia trebuie acum să creeze un mecanism transparent pentru a gestiona toate donațiile internaționale, în condițiile în care țara este împărțită între două administrații rivale, cea de la Tripoli, care este recunoscută la nivel internațional, și o alta, la Tobruk, în est, cea care controlează regiunea în care se află Derna.
Foto: Hepta, Profimedia
Aura1 • 19.09.2023, 06:57
Mare tragedie la ei, clima s-a schimbat în totalitate și nu în bine, cumplit.