Părintele Vasile Ioana spune că se spune „La mulţi ani!” şi astăzi, şi pe 8 septembrie, când creştinii sărbătoresc naşterea Maicii Domnului.
„Motivul pentru care unii spun că nu s-ar spune «La mulţi ani!» este că este Adormirea Maicii Domnului, momentul trecerii ei la Domnul sau momentul mutării ei cu trupul la cer. Pentru creştini, momentul acesta, aşa-zisa moarte cum o numesc oamenii în limbajul obişnuit, este un moment de mare bucurie pentru cei care ştiu exact unde merg. Străbunii noştri, românii noştri de altădată, mai puţin speriaţi de momentul acesta, spuneau «abia aştept să vină trenul». Bunicul meu înainte să moară asta spunea: «Abia aştept să mă întâlnesc cu Iisus. Mi-am dorit toată viaţa. Am vorbit cu El, cred în El, îl iubesc pe El şi acum când sufletul meu va pleca din trup mă voi întâlni cu El»”, povestește părintele Ioana.
„Moartea pentru creştini este un moment de bucurie. Este un moment de împlinire a unei vieţi în care ai sperat o viaţă întreagă că te vei întâlni cu El. Pentru Maica Domnului, momentul este cu atât mai frumos, pentru că este mutarea ei la cer cu sufletul şi cu trupul”, adăugă părintele Vasile Ioana.
Se spune şi astăzi „La mulţi ani!” pentru că pentru majoritatea martirilor momentul în care ei sunt prăznuiţi este momentul morţii, momentul în care s-au întâlnit cu Dumnezeu – naşterea în cer, susţine părintele.
Pot să spun că se poate spune „La mulţi ani!” mai ales astăzi, pentru că pe 15 august este un moment de mare sărbătoare pentru Maria şi eşti alături de cineva drag în momentele cele mai importante ale vieţii. Şi un moment foarte important în viaţa Mariei este acesta, când ea se reîntâlneşte cu fiul ei prea iubit, care îi primeşte sufletul în cer.
Părintele Vasile Ioana:
De Sfânta Maria, aproximativ 2,2 milioane de români își sărbătoresc onomastica. Marinarii sărbătoresc de ziua ocrotitoarei lor, Ziua Marinei.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro