Vara, când ne gândim cu toţii la mare și la băi de soare pe plajă, este aproape. Dar, în pandemia prin care încă trecem, vom mai putea să ne bucurăm de mare în siguranţă? Specialiştii din Italia răspund întrebărilor, într-un articol publicat de Corriere della Sera.
Institutul Superior de Sănătate și Ministerul Sănătății din Italia lucrează acum, cu sprijinul celor de la Società Nazionale di Salvamento, la un plan de măsuri pentru redeschiderea plajelor, prin stabilirea unor reguli ce vor fi impuse apoi populaţiei de către guvern.
Pericol în zonele din vecinătatea conductelor de deversare
Experţii în sănătate din Italia spun că marea în sine nu este contaminată de coronavirus, iar dacă Sars-CoV 2 ar putea exista în apa mării, e doar pentru că omul aduce virusul acolo.
La o concentrație scăzută, precum cea din mare, capacitatea de infectare este extrem de redusă. Prin urmare, în largul mării, precum și de-a lungul plajelor ce nu sunt în preajma conductelor de deversare, baia este sigură.
„Virusul este prezent, de fapt, la un nivel critic, doar în zonele marine învecinate deversărilor și în apele uzate cu deşeuri organice, din cauza transmiterii prin fecale, aşa cum se întâmplă și în cazul altor virusuri și bacterii”, explică Alfredo Rossi, medic și director de sănătate la Società Nazionale di Salvamento.
Asta înseamnă, spune Corriere della Sera, că am putea înota liniştiţi în mare, având însă grijă să evităm aceste zone „periculoase” care, în general, sunt vizibile şi semnalizate.
Oamenii trebuie să păstreze distanţa şi în apă
Ce reguli ar putea fi impuse celor care intră în apa mării, pentru a înota? „Transmisia virală de la un purtător la un individ sănătos nu se face prin apă”, precizează dr. Alfredo Rossi, „ci prin aerul expirat și prin contactul uman, dacă cei doi înotători sunt prea aproape unul de celălalt.”
O persoană infectată poate elibera virusul în timp ce expiră, atunci când înoată. Dar e puţin probabil ca virusul să supraviețuiască. Încărcătura virală se dispersează rapid, datorită acțiunii curenților, a razelor ultraviolete și a salinității apei, care creează un mediu nefavorabil pentru virus. Marea are o enormă putere de autopurificare.
Alfredo Rossi, doctor:
Ce se întâmplă în piscină
Apa din piscină este în principiu sigură, deoarece clorul este un virucid. În plus, dacă mecanismele de monitorizare a apei sunt conforme, nu ar trebui să existe probleme. Însă accesul persoanelor în bazin ar trebui să fie limitat, iar regulile de distanțare socială ar trebui respectate chiar și aici, scrie Corriere della Sera.
Cum vor arăta plajele în pandemie
Pentru a redeschide plajele, italienii iau în calcul o serie de măsuri, de la distanțarea umbrelelor la instalarea unor dispersoare cu dezinfectant, de la spălarea nisipului şi accesul unui număr limitat de persoane şi până la interzicerea oricăror tipuri de jocuri pe plajă.
În Ischia, un operator de turism a propus ieri mutarea şezlongurilor de pe plajă pe mare.
În apă, ar urma să fie instalate mici „insule” plutitoare, cu o suprafață de 2 m x 2,50 m, construite din țevi de oțel ancorate cu ajutorul unor plinte din beton armat. Structurile ar fi amplasate la aproximativ 5 metri de țărm și vor fi distanțate, una de cealaltă, la câte 5 metri.
Salvamari cu mască
O altă problemă ce ar trebui rezolvată e cea a salvamarilor. Dacă cineva are nevoie de ajutor, va mai interveni salvamarul?
„Prezenţa salvamarului este absolut necesară”, spune Alfredo Rossi, „însă el trebuie protejat. Din acest motiv, ar trebui ca tot personalul să fie testat periodic și dotat cu echipament adecvat, cum ar fi balonul AMBU, pentru manevre de resuscitare, sau masca de buzunar, care evită contactul direct cu subiectul ce urmează să fie resuscitat.”
foto: EPA