Precizările lui Gheorghiță vin în contextul în care reprezentanții Pfizer/BioNTech au anunțat că vor solicita aprobarea autorităților europene și americane pentru administrarea unei a treia doze de ser anti-COVID-19. Medicul spune însă că, deși există date științifice care demonstrează eficacitatea celei de-a treia doze, „nu înseamnă că această măsură trebuie adoptată ca politică de vaccinare”.
„Sigur că se adoptă o astfel de măsură atunci când datele de zi cu zi îţi arată o scădere a eficienţei vaccinurilor, dar nu este cazul în acest moment pentru niciuna dintre variantele virale. Chiar dacă numărul de cazuri este în creştere, afectează în mod deosebit populaţia nevaccinată şi acolo unde rata de acoperire vaccinală este crescută, numărul de decese nu a crescut”, a explicat Valeriu Gheorghiță.
Iar strategia pentru a reduce riscul de apariție a unor noi tulpini presupune creșterea numărului persoanelor vaccinate cu schema completă.
Dacă ne e teamă de variante virale, trebuie să creştem numărul celor vaccinaţi şi nu să administrăm o a treia doză celor vaccinaţi deja cu o schemă completă.
Valeriu Gheorghiță:
Se poate ajunge la vaccinarea cu a treia doză „dacă datele ştiinţifice ne arată că, la un an sau mai târziu, eficienţa scade substanţial şi încă avem virus circulant, şi încă avem un număr important de persoane nevaccinate, şi riscul de îmbolnăvire a celor deja vaccinaţi este crescut (…). Însă nu este cazul la acest moment”, a adăugat Valeriu Gheorghiță.
FDA și CDC din SUA spun că nu e nevoie de a treia doză
Legat de acest subiect, chiar azi agențiile din domeniul sănătății din Statele Unite au transmis un punct de vedere comun, în care precizează că persoanele vaccinate cu schema completă nu au nevoie deocamdată de injectarea cu a treia doză de ser.
Specialiștii din cadrul Administrației pentru Alimente și Medicamente (FDA) și cei ai Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) precizează că persoanele vaccinate complet sunt protejate de noile variante ale SARS-CoV-2, inclusiv de tulpina Delta, care este foarte contagioasă.
Cercetări în acest sens au loc în continuare, iar încă o doză de rapel va fi administrată „dacă și când știința va demonstra că este necesară”, anunță oficialii americani din zona medicală.
În Regatul Unit se pregătește vaccinarea cu a treia doză
Pe de altă parte, autoritățile din Regatul Unit se pregătesc să înceapă administrarea celei de-a treia doze de vaccin din toamna acestui an la persoanele de peste 50 de ani, potrivit BBC. Serviciul Național de Sănătate (NHS) a primit undă verde pentru a demara planificarea programului de rapel înainte de începutul iernii.
Decizia a fost luată în contextul în care autoritățile britanice se așteaptă la o amploare mai mare a sezonului gripal din acest an, ceea ce înseamnă că probabil va fi nevoie de o protecție sporită și în fața infecției cu coronavirus.
Astfel, experții britanici, citați de BBC, estimează că peste 30 de milioane de cetățeni din categoriile vulnerabile ar trebui să primească a treia doză de vaccin anti-COVID-19. Este vorba despre toți adulții de peste 50 de ani și orice persoană de peste 16 ani care are recomandarea de vaccinare anti-gripală.
Deocamdată nu a fost luată o decizie în privința vaccinului anti-COVID care va fi folosit pentru a treia doză.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro