Nicole e o fetita de aproape trei ani care se lupta cu o boala grava. Micuta va pleca peste cateva zile la Paris, pentru un tratament care va fi platit din bugetul Asigurarilor de Sanatate. Si aceasta pentru ca mama ei a descoperit un formular care permite pacientilor sa se trateze gratuit in strainatate. Din pacate, Casele de Asigurari de Sanatate ‘au uitat’ sa-i informeze pe medici cu privire la existenta lui.
Nicole Alexandra, o fetita de 2 ani si 11 luni, din Campulung Muscel, care a avut o tumoare pe creier, a primit o noua sansa la viata. ‘Am aflat intamplator de existenta Formularului E 112, prin care se ofera bani de la stat pentru tratamente in strainatate. Fetita mea a fost, pana acum, operata de doua ori, la Paris, pe banii nostri, ai familiei. Interventiile de pe 22 si 27 septembrie 2007, prima pentru eliberarea hidrocefaliei (n.r.- lichid in creier) si a doua pentru extirparea tumorii de pe creier, au costat circa 17.000 de euro’, ne-a spus Adelina Dascalu, mama micutei Nicole.
Oricine ar putea pleca in strainatate
Acesti bani ar fi trebuit platiti de Asigurari, dar Casa de Sanatate pastreaza aproape secret acest formular, de care nici medicii nu stiu. ‘Va dati seama cate vieti ar fi putut fi salvate!’, a spus Adelina Dascalu. Dupa ce a reusit sa obtina aprobarile pe Formularul E 112, Nicole si mama ei vor pleca pe 18 noiembrie la Paris. ‘Aici, fetita mea va incepe tratamentul cu radioterapie. In Romania nu se face radioterapie copiilor sub trei ani, existand riscul de a le iradia tot creierul’, explica mama micutei.
Reprezentantii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate sustin ca formularul miraculos este postat pe site-ul institutiei si ca oricine il putea vedea.
Doctorii nu stiu de document
Am intrebat doctori, de la institutii medicale importante, daca au fost informati cu privire la existenta Formularului E 112, ce permite tratamentul in strainatate. Nici unul nu stia despre aceasta posibilitate.
‘Nu stiu nimic despre acest formular. Nu ne-a informat nimeni. Daca exista sistemul asta de decontare intre clinica din strainatate si Casa de Asigurari este foarte bine’, spune prof. dr. Constantin Arion, director al Clinicii de Pediatrie de la Institutul Fundeni, din Bucuresti.
‘Eu sunt presedintele comisiei, pe Bucuresti, pentru aprobarea dosarelor de tratament in strainatate pentru afectiuni cardiovasculare si nu m-a informat nimeni despre o astfel de posibilitate’, sustine dr. Horatiu Moldovan, seful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculara, Institutul de Cardiologie ‘C.C. Iliescu’ din Capitala.
‘Sunt complet debusolat. Nu stiu nimic despre asta si era normal sa fim informati. Acum este prima oara cand aud despre o astfel de posibilitate de tratament in strainatate’, spune prof. dr. A.V. Ciurea, neurochirurg la Spitalul Bagdasar din Bucuresti.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro