„Eu cred că un doctorat nu trebuie, ştiţi, pus aici ca un blazon: «Sunt doctor». Dacă nu ai ceva de spus, dacă nu ai o contribuţie la un domeniu asupra căruia vrei să te apleci, atunci nu faci doctorat. Şi nu cred că ar trebui admişi la doctorat pe diverse teze, mai mult sau mai puţin deştepte, oameni care nu au o contribuţie de făcut”, a afirmat Burduja, joi seară, 6 aprilie, la dezbaterea „Etica în momente de criză şi schimbare profundă”, organizată de Universitatea din Bucureşti, potrivit Agerpres.
„De exemplu, în teza mea de doctorat, eu am studiat corupţia între entităţi private, este un domeniu care nu s-a studiat decât puţin, deşi există şi în Codul penal de la noi şi în Codul de procedură penală. Dacă nu ai nicio contribuţie, nu cred că ar trebui să faci un doctorat”, a adăugat ministrul Cercetării.
În contextul în care ministrul de Interne Lucian Bode se confruntă cu acuzații de plagiat și a dat din nou în judecată Universitatea Babeș-Bolyai, iar dosarul penal pentru plagiat al premierului Ciucă a fost închis de Parchetul General, Sebastian Burduja a precizat că oricine se simte nedreptățit poate apela la instanță.
„Fiecare îşi rezolvă problemele, apelează la mecanismele care sunt, se supune deciziilor, merge în instanţă, dacă asta trebuie, are dreptul până la urmă. Fiecare cetăţean are dreptul să apeleze la instrumentele astea. Nu cred că ar trebui interzise sau nu ştiu care ar fi baza legală de a interzice unui ministru sau unui demnitar sau unui general să urmeze un program de doctorat”, a punctat Burduja.
„Toleranţa la plagiat trebuie să fie absolut zero. Şi în universităţile pe care eu le-am absolvit aşa era şi asta este regula“, a conchis el.