„Vreau să le mulțumesc în mod special tuturor celor care zilele trecute au făcut eforturi deosebite pentru a putea pune în funcțiune echipamente, instalații de acum zeci de ani, pentru a putea să mai strângem zeci de megawați, sute de megawați. În Valea Jiului, la Paroșeni, au folosit inclusiv munca manuală de încărcare a cărbunelui în termocentrală pentru că au avut probleme cu echipamente din anii 50 și au găsit soluții”, a spus Sebastian Burduja într-o conferință de presă.

Ministrul energiei a adăugat că ELCEN și CET Sud au echipamente din anii 60, „care la temperaturi ridicate funcționează cu provocările aferente”.

„Am ajuns astăzi să tragem de fiecare megawatt pe care îl avem la dispoziție pentru că, timp de zeci de ani, statul român, din păcate, nu a investit în sistemul energetic”, a completat Burduja.

Afirmațiile au venit în contextul în care România face față tot mai greu cererii crescute de energie cauzată de caniculă. Producția internă nu acoperă cererea, motiv pentru care este necesar importul de energie, care se face la prețuri foarte mari. Ca să facă față cererii, statul român a apelat la centralele pe cărbune.

Ministrul energiei a spus recent că România nu va trece printr-un blackout, dar că sunt posibile pene de curent cauzate de caniculă. El a subliniat că o măsură pe care românii o pot aplica pentru a ajuta Sistemul Energetic Naţional ar fi ca între orele 18.00 și 21.00 să nu fie pornite aparatele mari care consumă energie, dând exemplu mașina de spălat.

Urmărește-ne pe Google News