Ministrul energiei, Sebastian Burduja, a prezentat după şedinţa de guvern situaţia sistemului energetic național. 

„Stăm bine, avem un grad de umplere în lacurile energetice de 74%”

„Stăm bine, avem un grad de umplere în lacurile energetice de 74% (…) Cu 74% intrând în sezonul rece suntem în regulă. De asemenea, în ceea ce priveşte stocurile de gaze, România şi-a îndeplinit obligaţia în faţa Comisiei Europene, cu 70 de zile înainte de termen. La această oră avem un grad de umplere de peste sută la sută”, a spus ministrul energiei. 

El a menţionat că la capitolul stocuri de cărbune, cărbunele mai contează în România.

„Vorbim de un stoc de 397.400 de tone în centralele Complexului Energetic Oltenia şi încă 117.000 de tone în cariere, în total 536.400 de tone la CEO Oltenia. La Paroşeni, aproape 30.000 de tone de huilă. În Valea Jiului am reuşit să salvăm cele 2.000 de locuri de muncă, să ţinem în viaţă Complexul Energetic Valea Jiului”, a arătat ministrul.

Acesta a precizat că spre deosebire de anul trecut, când România era aproape de zero, în prezent „creșterea este semnificativă”.

„România va fi în siguranţă, deci românii nu vor tremura de frig în iarna aceasta”

De asemenea, la Electrocentrale Craiova, un CET important care funcţionează în continuare pe lignit, există un stoc de 87.600 de tone, un „nivel satisfăcător” pentru pregătirea sezonului rece.

Burduja a adăugat că împreună cu Dispecerul Energetic Naţional au analizat scenariile pentru iarna aceasta.

„Am luat în calcul şi un scenariu pesimist şi unul moderat, în ambele, România va fi în siguranţă, deci românii nu vor tremura de frig în iarna aceasta, nu vor tremura nici de frica facturilor, pentru că aceste facturi rămân plafonate până la 1 aprilie anul viitor(…)”, a explicat el. 

Urmărește-ne pe Google News