Cuprins:
„Facturile sunt plafonate până la 1 aprilie, deci vom trece iarna cu acelaşi preţ maximal per kWh, şi de acum îl ştiu toţi românii, la energie electrică depinde de consumul lunar. La gaze este un plafon fix, indiferent de consum, mă refer la consumatorii casnici%”, a declarat ministrul Energiei.
Ce se va întâmpla cu facturile românilor la energie, după 1 aprilie 2025
După această dată, românii vor putea alege furnizorul cu cea mai bună ofertă.
„După 1 aprilie, acum, pe preţurile pe care le vedem chiar acum pe site-ul ANRE, orice român poate să intre şi să-şi selecteze furnizorul cu cea mai bună ofertă. Şi o să găsiţi oferte între 0,7 şi 0,8 lei per kWh la Hidroelectrica, e companie cu capital majoritar de stat”, a exemplificat Burduja.
Beneficii la facturile la energie, pentru românii cu un consum mare
Ministrul Energiei estimează că românii cu un consum mai mare de 300 kWh pe lună vor avea facturi mai mici cu 30-35%. Acest lucru ar putea aduce economii semnificative pentru mulți consumatori, în special în mediul urban.
„În momentul în care fiecare român va fi informat şi va alege furnizorii cu cele mai mici oferte, asta va pune presiune pe toți ceilalţi furnizori să fie mai competitivi. Dar gândiţi-vă că, la un preţ de 0,8-0,9 sau 1 leu, românii, şi sunt mulţi în mediul urban, mai ales cu un consum mai mare de 300 kWh pe lună, vor avea facturi mai mici cu 30-35%, ceea ce nu-i deloc puțin lucru”, a explicat ministrul.
Sebastian Burduja promite că românii vulnerabili vor fi protejați
Sebastian Burduja a asigurat că românii vulnerabili, care nu își permit costurile energiei, vor fi protejați.
„Îi vom proteja. Nu este un efort bugetar foarte mare. Ei trebuie bine identificaţi”, a explicat oficialul.
Sebastian Burduja a subliniat că sectorul energetic a adus venituri semnificative la bugetul de stat.
„Din sector energetic, de la debutul crizei şi până azi, s-au colectat de cel puţin două sau chiar de trei ori mai mulţi bani decât s-au dat pe aceste compensări sau plafonări. Deci, bugetul de stat n-a ieşit în pierdere din cauza sectorului energetic, din contra”, a concluzionat ministrul Energiei.
Trimite celor dragi mesaje de Anul Nou 2025, iar pentru cei sărbătoriți pe 1 ianuarie, vezi urări de Sfântul Vasile 2025!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
michi • 29.12.2024, 14:21
Normal costul de productie e 0,16 lei/kwh si il vindeti cu cel putin 0,68 lei/kwh, iar firmele platesc 0,8 lei/kwh!!!
dabaca2020 • 29.12.2024, 11:58
Era in vrema comunistilor o idie f buna cu acele contoare de energie cu dublu cadran si evident cu 2 preturi ,Consum de zi cu un pret si consum de noapte cu pret mai mic , -Oare de ce ,acum cu tehnica nostra avansta ,nu se ia in clacul asa o varianta ? Se stie foarte bine ca ,energia viitorului va fi Energia electrica ! Cred ca in acest domeniu-sector trebuie acoradta o atenie deosebita ! Nimic , nu se poate face fara energia electrica ,Doar in capul lu ,,jeorjescu se poate face agricultura cu plugul de lemn daco-roman ,!!!