Concret, deși ICCJ a revocat, joi, odată cu achitarea fostului demnitar, mandatul de arestare preventivă în lipsă emis pe numele său după fuga din România în acest caz, în eventualitatea în care Ghiță ar reveni în țară el poate fi arestat preventiv în baza mandatului existent în dosarul de corupție în care este cercetat la DNA Ploiești.
Cu toate acestea, Sebastian Ghiță se află în Belgrad, Serbia, unde se judecă solicitarea statului român de extrădare a fostului politician, procedură judiciară ce îl împiedică pe acesta să revină în țară până la momentul unei decizii definitive fie de respingere fie de admitere a extrădării.
Judecătorii ICCJ au stabilit, joi, achitarea lui Sebastian Ghiță în dosarul luării de mită.
Omul de afaceri a fost achitat de acuzațiile de cumpărare de influență, șantaj, conducerea unui vehicul fără permis pentru că fapta nu există.
Ghiță a fost achitat și pentru fapta de spălare de bani.
De asemenea, judecătorii au dispus revocarea măsurii arestării preventive, i-au ridicat sechestrul și au dispus restituirea cauțiunii de 54 de milioane de lei.
Procedurile cu Serbia
Tudorel Toader a explicat că, la solicitarea judecătorilor din Serbia, Ministerul Justiției va transmite noi documente pentru a proceda la extrădarea lui Sebastian Ghiță.
„Judecătorii din Serbia au solicitat suplimentar referiri cu privire la natura, conţinutul, modul de desfăşurare a activităţii infracţionale.
Documentele au ajuns la Ministerul Justiţiei săptămâna trecută. Ministerul Justiţiei a solicitat Curţii de Apel Ploieşti informaţiile necesare.
Astăzi, cel mai probabil, vom primi de la Curtea de Apel Ploieşti originalul documentelor respective şi, în momentul în care le primim, le şi trimitem imediat în Serbia prin curierat rapid”, spunea la acea vreme Toader.
În mai 2017, Sebastian Ghiță a refuzat extrădarea în fața magistraților, susținând că a fost persecutat politic, iar avocatul său a cerut înlocuirea arestului preventiv cu o măsură mai blândă.
Sebastian Ghiță se află în topul celor mai căutați fugari din Europa. Acesta figurează pe site-ul oficial al Oficiului European de Poliție (Europol). Sebastian Ghiţă a fost dat, astfel, în urmărire internaţională, iar numele său a fost introdus în reţeaua Interpol, alături de date care să ajute la identificarea lui.
Decizia instanţei supreme a venit după ce Completul de cinci judecători a decis arestarea preventivă a lui Sebastian Ghiţă, mandatul emis pe numele acestuia fiind dat în dosarul în care este judecat pentru fapte de corupţie, alături de foşti şefi de Parchet şi Poliţie din Prahova.
Ce face Ghiță în Serbia de fapt
Potrivit acestora Sebastian Ghiță ar fi avut la finlul lunii octombrie 2017 întâlniri cu doi miniștri din Serbia. Sursele citate nu au putut preciza natura discuțiilor de la aceste întâlniri și nici cu ce miniștri s-ar fi întâlnit fostul demnitar.
Potrivit surselor Libertatea.ro întâlnirea cu cei doi oficiali sârbi ar fi avut loc în apartamentul în care s-a stabilit Sebastian Ghiță după ce a ajuns în Serbia și ar fi durat aproximativ două ore.
Cu toate acestea, aceleași surse precizează că Sebastian Ghiță ar fi foarte interesat de accesarea fondurilor de preaderare ale Uniunii Europene, pe linia IT, ce urmează să fie alocate Serbiei.
Planul l-ar constitui înzestrarea cu tehnică informatică și software, mai precis cu calculatoare și programe de administrație implementate la nivelul instituțiilor sârbe solicitante.
Sursele citate nu au putut preciza care este modalitatea concretă și aportul lui Sebastian Ghiță în aceste planuri, respectiv dacă prin intermediul unor firme controlate de acesta care să acceseze prin contracte aceste fonduri sau dacă strict la nivel de consultanță pentru autoritățile sârbești.
Din Serbia, cu dragoste
Omul de afaceri are interdicția de a părăsi Serbia și locuiește într-un imobil achiziționat într-un cartier rezidențial al Belgradului.
Acesta a fost eliberat la finalul lunii mai 2017 din arestul Poliției de la Belgrad, în schimbul unei cauțiuni de 200.000 de euro, stabilită de magistrații de la Curtea Supremă din Serbia care au analizat cererea autorităților de arestare provizorie în vederea extrădării.
Pe numele lui Sebastian Ghiță Sebastian Ghiță a fost emis mandat european de arestare și de extrădare după ce a fost dat dispărut de autoritățile române la sfârșitul anului 2016.
La momentul capturării sale în Serbia, Sebastian Ghiță s-a legitimat cu un act fals.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!