Potrivit portalului instanțelor de judecată, citat de Agerpres, magistrații Curții de Apel Ploiești au admis contestația lui Ghiță formulată față de decizia Tribunalului Prahova, care, la data de 26 septembrie, a respins cererea procurorilor DNA Ploiești de arestare preventivă a fostului deputat în acest dosar, dispunând măsura controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile.

Astfel, instanța care a judecat contestația a admis acțiunea formulată de Sebastian Ghiță și a dispus definitiv revocarea măsurii controlului judiciar, menținând în rest dispozițiile încheierii instanței de fond.

Procurorii DNA Ploiești au cerut arestarea lui Sebastian Ghiță în dosarul în care este cercetat pentru sprijinirea unui grup infracțional organizat, trafic de influență, complicitate la schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor europene, spălare de bani, în formă continuată, evaziune fiscală, în formă continuată, coruperea alegătorilor și efectuarea de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, în formă continuată.

În aceeași speță sunt inculpați, printre alții, Iulian Herțanu, fostul președinte al Consiliului Județean Prahova, Mircea Cosma, și fiul acestuia din urmă, fostul deputat PSD Vlad Cosma.

În urmă cu o lună, Sebastian Ghiță a fost achitat și în dosarul finanțării Clubului Sportiv Ploiești, decizia în acest caz nefiind definitivă.

Sebastian Ghiță a plecat din România în decembrie 2016, deși avea interdicție de a părăsi țara, fiind dat atunci în urmărire internațională. Patru luni mai târziu, în noaptea de 13 spre 14 aprilie, Sebastian Ghiţă a fost prins la Belgrad. El a stat în arest din 14 aprilie până în 26 mai, când a fost eliberat pe cauţiune, stabilită la 200.000 de euro, în urma unei decizii a Curţii Supreme din Serbia, care i-a interzis să părăsească Belgradul. Autoritățile sârbe urmează să decidă dacă cererea de extrădare a lui Ghiță, formulată de autorităţile române, va fi admisă sau nu.

În prezent, Sebastian Ghiță este judecat în două dosare. Unul dintre acestea este dosarul în care este acuzat alături de fostul primar al municipiului Ploiești, Iulian Bădescu și în care luni a fost achitat pentru toate acuzațiile care i-au fost aduse, decizie care poate fi însă contestată de procurorii DNA.

În cel de-al doilea dosar, Sebastian Ghiţă a fost trimis în judecată alături de foşti şefi din Poliţie şi Parchet din Prahova. În această cauză, instanța a emis pe numele lui Ghiță un mandat de arestare preventivă în lipsă.

Un alt dosar în care procurorii DNA l-au pus sub acuzare pe Sebastian Ghiță, alături de fostul premier Victor Ponta, este cel privind vizita fostului premier britanic Tony Blair în România, în 2012. Și în acest dosar a fost emis un mandat de arestare preventivă în lipsă pentru Sebastian Ghiță. Procurorii îl acuză pe Victor Ponta că a primit 220.000 de euro de la Sebastian Ghiţă pentru a organiza vizita fostului premier britanic Tony Blair în România, iar în schimb Ghiță a ajuns pe lista PSD cu candidații partidului pentru alegerile parlamentare din 2012.

De asemenea, Sebastian Ghiță este urmărit penal și în dosarul privind contractele de achiziţie de programe informatice finanţate din fonduri publice şi din fonduri europene, încheiate în perioada 2007-2015 de mai multe firme, printre care Teamnet International şi Asesoft International, controlate de Sebstian Ghiță. Un mandat de arestare preventivă pe numele lui Ghiță a fost emis și în această cauză. Firmele Teamnet Internaţional Asesoft International au fost reprezentate de Sebastian Ghiță până în 2012, când acesta a obținut un mandat de deputat.

CITIȚI ȘI:

VIDEO | Reportaj cu arma-n mână. Am testat mitraliera NATO și pistolul pentru luptă urbană

 

EXCLUSIV/ Mărgineanu iese cu ”Zarita Zanga” în lume. Ține concerte cu muzica din ”Las Fierbinți”

 

 
 

Urmărește-ne pe Google News