Informările Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) pentru perioada 8-14 august 2023 vizează impactul vremii asupra culturilor agricole din țară.

Astfel, rezerva de umiditate în cultura de porumb neirigat se va încadra în limite satisfăcătoare în Banat, Maramureş şi Transilvania, în cea mai mare parte a Olteniei şi a Crişanei, local în Muntenia, în anumite zone ale Moldovei și în nordul Dobrogei, potrivit ANM.

Conţinutul de apă din sol va prezenta valori scăzute şi deosebit de scăzute (secetă pedologică moderată şi puternică) pe suprafeţe extinse din Muntenia, şi Dobrogea, local în vestul, centrul, estul, sudul, sud-vestul şi izolat nord-estul Moldovei, estul Olteniei, vestul Crişanei.

ANM:

Cultura de grâu de toamnă semănată tardiv va fi recoltată în următoarea perioadă de pe ultimele suprafeţe. Totodată, floarea-soarelui va înregistra înflorirea (80-100%), maturitatea în ceară şi maturitatea deplină (10-100%), pe aproape întregul teritoriu agricol, potrivit meteorologilor.

Cartoful va înregistra creşterea tuberculilor, precum şi uscarea vrejilor la soiurile pentru consum, izolat fiind posibilă declanşarea recoltării.

La speciile pomicole, rodul acestora va crește sau se va coace, fiind posibilă recoltarea treptată a fructelor. La viţa-de-vie, predominante vor fi fazele de creştere şi dezvoltare a boabelor, iar local, la soiurile timpurii de masă, coacerea acestora, în majoritatea podgoriilor.

Pe ansamblu, exceptând zilele cu precipitaţii, lucrările de recoltare şi întreţinere la toate culturile agricole (combaterea bolilor şi dăunătorilor, erbicidări, eliberarea suprafeţelor agricole de resturile vegetale) se vor desfăşura în condiţii bune.

În perioada 8-14 august, vremea mai rece de la începutul intervalului va intra într-un proces de încălzire treptată, în cea mai mare parte a regiunilor.

Urmărește-ne pe Google News