Fluviul Pad joacă un rol esențial în nordul Italiei și a fost folosit de-a lungul timpului pentru hidroenergie, transport, irigații și apă potabilă. El este alimentat de zăpada din Alpi pe timp de iarnă și de precipitațiile abundente din primăvară, care produc deseori inundații devastatoare.
Dar în 2022, lucrurile stau cu totul altfel. Iarna a fost deosebit de secetoasă și fără zăpadă. Ploile de primăvară au fost sporadice, rezultatul fiind cea mai gravă secetă din nordul Italiei din ultimii 70 de ani.
Nivelul fluviului este la un nivel scăzut record, potrivit Agenției Spațiale Europene. O animație realizată agenție, cu ajutorul sateliților, arată cum râul s-a „redus semnificativ” între iunie 2020 și iunie 2022.
Fenomenul reprezintă o mare problemă pentru milioanele de oameni care se bazează pe Pad pentru a-și asigura traiul.
Salinizarea generată de Marea Adriatică a început și ea să transforme apa sa dulce în otravă inutilizabilă pentru culturile agricole. Probele recente arată că apa sărată a ajuns la peste 20 de kilometri în interior, iar pe măsură ce debitul scade, marea va continua să umple golul.
Massimiliano Fazzini, șeful Departamentului de risc climatic al Societății italiene de geologie a mediului, a explicat că în anul hidrologic actual, care a început pe 1 decembrie, bazinul fluviului Pad are un deficit de apă de aproximativ 45% până la 70% în unele zone.
„De obicei, nu sunt niciodată pesimist sau alarmist, dar de data aceasta trebuie să fim alarmiști”, a declarat el pentru CNN.
Expertul a observat diferența stratului mediu de zăpadă căzută, de la 7,5 metri în anii normali la 2,5 metri în acest an, și a arătat totodată spre creșterea temperaturilor. „Situația este critică și nu poate decât să se înrăutățească”, a spus el.
La ferma de produse lactate a lui Simone Minelli, situată pe malul râului lângă Mantova, perspectiva este la fel de sumbră. Apa este esențială pentru ferma sa, care are o turmă de 300 de vite.
Vacile sale produc 30 de litri de lapte pe zi, care este apoi transformat în parmezan, o brânză tare, specifică pentru regiune și famioasă în întreaga lume. Dacă vacile nu beau fiecare între 100 și 150 de litri de apă pe zi sau dacă sunt supraîncălzite, laptele nu va îndeplini standardele stricte, iar brânza nu va primi avizul necesar.
La fel de importantă este hrana acestor animale. Minelli folosește în principal apa din Pad pentru irigarea culturilor, iar acum, câmpul său de soia, care nu a fost irigat, arată deprimant, cu plante mici și ofilite.
Fermierul este îngrijorat de perspectiva restricționării apei și se întreabă de unde va cumpăra furaje, dacă și alți fermieri vor avea probleme similare.
În asociația agricolă din apropiere, laptele său este amestecat cu cel al altor 20 de producători de lapte pentru a produce 52.000 de roți uriașe din râvnita brânză, în fiecare an. Dacă laptele se epuizează, producția este în pericol.
Economie de apă
Dacă nu plouă – și nu se prognozează ploi semnificative în viitorul apropiat – lucrurile se vor înrăutăți. În orașul Milano, centrul financiar al Italiei, primarul a ordonat oprirea tuturor fântânilor arteziene și a interzis spălarea vehiculelor private sau udarea grădinilor și a peluzelor.
În orășelul Castenaso, în apropiere de Bologna, scrie CNN, frizerilor li s-a interzis să spele părul clienților de două ori.
Între timp, un val de căldură a cuprins o mare parte din sudul Italiei încă din luna mai.
Oamenii de știință au avertizat de multă vreme că regiunea mediteraneană este un punct vulnerabil în criza climatică. Valurile de căldură sunt deja mai frecvente și mai intense, iar precipitațiile au scăzut în timpul verii.
Se preconizează că temperaturile vor fi cu 20% până la 50% mai ridicate decât media globală, iar secetele se vor agrava până la jumătatea secolului, chiar dacă omenirea își va reduce emisiile de gaze cu efect de seră.
Iar dacă emisiile vor continua să crească, secetele și incendiile vor deveni atât de grave, încât activitatea agricolă va fi foarte dificilă. Turismul va deveni și el mai puțin atractiv.
Italia este un exportator net de produse alimentare, livrând grâu, spre exemplu, multor țări în curs de dezvoltare. O secetă aici nu ar face decât să exacerbeze criza alimentară resimțită acut în regiunile mai sărace ale lumii, în contextul războiului din Ucraina.
Fluviul are o importanță deosebită pentru italieni. Autorul Tobias Jones, a cărui carte „Po – O elegie pentru cel mai lung râu din Italia” urmărește istoria apei, a urmărit întreaga lungime a fluviului pentru a-i surprinde importanța.
El spune că Pad este pentru Italia ceea ce este Tamisa pentru Londra sau Mississippi pentru Statele Unite.
„Nu este doar un râu, ci este o parte a etosului național. Orașele situate de-a lungul lui atrag turismul și industria. A fost ca un șanț de apărare pentru Italia centrală, pe care a ținut-o la adăpost de invadatori. Acum este amenințat și nimeni nu știe ce să facă pentru a-l salva”, a observat scriitorul.
Vezi şi locuri de vizitat în Florența – cele mai impresionante obiective turistice!