Viorel Deleanu a început să facă agricultură acum 12 ani, în comuna Hotarele din județul Giurgiu, și i-a mers bine până acum. Anul acesta însă, seceta i-a compromis cultura de grâu.
“Eu am 700 de hectare cu grâu. În cazul a 300 dintre ele, pagubele sunt de 50 – 60%. Restul de 400 sunt afectate cam 40%. Asta înseamnă că mă rog să îmi acopăr cheltuielile și să plătesc arenda. De profit nu poate fi vorba”, spune fermierul.
“O să țin grâul până la toamnă în hale și sper să îl dau la un preț mai mare”
Viorel Deleanu investește în fiecare hectar cu grâu 3.300 de lei. Ca să-și acopere cheltuielile, ar trebuie să-l vândă cu un leu pe kilogram.
“O să țin grâul până la toamnă în hale și sper să îl dau la un preț mai mare de 70 de bani pe kilogram, cât era anul trecut, altfel nu scot investiția”, spune îngrijorat fermierul.
În timp ce vorbim, omul frământă un spic de grâu uscat. În mână îi rămân câteva boabe.
Ăsta numai bob nu e, nu știu ce mai rămâne. O să recoltez în două săptămâni, că nu mai am ce să aștept.
Viorel Deleanu, fermier:
A rămas surprins de faptul că soiurile românești au rezistat mai bine, pe când cele străine sunt compromise.
În loc de irigații, fermierii au doar rugăciunea
Nu s-ar fi ajuns aici dacă fermierii nu ar sta, în continuare, la mâna naturii.
“Noi, agricultorii, tot cu ruga la Dumnezeu am rămas. Dacă vine ploaia bine, dacă nu, pierdem”, spune Deleanu.
Dunărea este la 14 kilometri de comuna Hotarele, dar sistemul de irigații se lasă așteptat. Fermierii ar face ei tot efortul, doar că autoritățile trebuie să umple cu apă canalele.
“Ne-am făcut asociație, vrem să atragem fonduri europene și să facem sistem de irigații. Numai să avem canal, ca să fim eligibili”, spune Viorel Deleanu
Nici la 100 de kilometri nu sunt irigații
La 100 de kilometri distanță de Giurgiu, situația e dramatică. Ciprian Olteanu face agricultură în comuna Unirea, din Călărași, de zece ani. Nu a văzut până acum un câmp întreg cultivat cu grâu compromis în totalitate. În speranța că mai poate salva ceva, a cultivat porumb peste grâul distrus.
“Uitați, munca noastră de anul acesta”, oftează trecând cu mâna pe deasupra spicelor care se dezintegrează. “La noi, culturile sunt compromise 80 până la 100%. E lucru constatat de comisia de evaluare”.
Deși Dunărea este la o privire distanță, dincolo de sat, nici la Unirea nu sunt sisteme de irigații. Aceeași problemă, fermierii așteaptă ca statul să umple canalele cu apă.
Seceta a distrus parțial culturile de grâu în jumătate de țară
Florian Ciolacu este reprezentantul Clubului Român al Fermierilor și susține că sunt afectate Bărăganul, Dobrogea și o parte din Moldova.
“Din suprafața totală arabilă a României, în ceea ce privește culturile de toamnă, însumate la un nivel total de 2,9 milioane de hectare, avem afectate circa 820-850 mii hectare, ceea ce reprezintă 29-30% din culturile de toamnă”, a declarat directorul executiv al Clubului Fermierilor pentru Libertatea.
Este un pic mai optimist decât a fost ministrul agriculturii.
“E o secetă extremă şi puternică, ce s-a instalat în această parte a Europei, nu numai în România, care se suprapune acestei crize a evoluţiei pandemiei COVID. (…) Secetă ca anul acesta, spun specialiştii, n-a fost de 50-60 de ani”, a declarat ministrul, potrivit Agerpres.
Acesta a mai spus că sunt afectate 1,4 milioane de hectare de culturi agricole.
Unii fermieri se plâng că autoritățile au subevaluat pagubele
Deși ministrul a prezentat o situație chiar mai dramatică decât statisticile fermierilor, unii dintre aceștia s-au plâns că nu li s-a recunoscut întreaga pagubă.
“Avem niște colegi care ne-au spus că, la Călărași, comisia nu a vrut să ia în calcul toată suprafața calamitată”, susține Viorel Deleanu.
“Da, așa este. Am avut raportări din Dolj și Constanța”, confirmă problema Florian Ciolacu.
Acesta spune că au existat mai multe plângeri potrivit cărora comisiile au încercat să raporteze pagube sub 30%, astfel încât fermierii să nu se califice la despăgubiri.
“Nu putem spune totuși că este un fenomen. În general s-au mișcat bine comisiile. Autoritățile guvernamentale și parlamentare au reacționat la solicitările fermierilor privind asigurarea unui sprijin compensatoriu privind culturile afectate de seceta din acest an. Vrem să vedem finalitatea”, a concluzionat liderul Clubului Fermierilor.
Ministrul agriculturii nu a dorit să răspundă întrebărilor Libertatea.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro