”Nu e cazul să facem testare în masă, vom testa conform definiției de caz. A testa pe toată lumea nu e relevant, ar fi risipă de resurse, raportul cost – beneficiu nu e rațional din punct de vedere al sănătății populației. Trebuie să gestionăm resursele, astfel încât să obținem maxim de informații”, a spus Horațiu Moldovan la Digi 24.
Conform secretarului de stat din Ministerul Sănătății, numărul mare de testări ar pune probleme de gestiune a probelor.
”S-au ridicat diverse probleme, astfel încât să putem controla efectiv cum se realizează ea la nivelul acestor laboratoare, dincolo de documentele pe care le-au depus la DSP, pentru a crește precizia și pentru a avea siguranță cât mai mare.
Numărul mare de testări poate pune problema de gestiune a probelor, de transfer. Asta verificăm, astfel încât să fie cât mai sigură la nivel global”, a mai precizat oficialul de la Ministerul Sănătății.
Horațiu Moldovan a mai precizat că acum capacitatea de testare a crescut foarte mult, la peste 180 într-un laborator, motiv pentru care se fac peste 20.000 de testări pe zi.
Potrivit datelor oficiale, până joi, la nivel național, au fost prelucrate 1.319.369 de teste. Dintre acestea, 24.147 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 14.887 în baza definiției de caz și a protocolului medical, iar 9.260 la cerere.
FOTO: Hepta