„Din păcate, România are una dintre cele mai mici rate de vaccinare din Uniunea Europeană, cu doar 41% din populaţie vaccinată cu schema completă. Pe măsură ce varianta Omicron se răspândeşte, eforturile de accelerare a vaccinării, în special în zonele rurale, trebuie să fie o prioritate imediată”, a spus Mathias Cormann, potrivit Agerpres, apoi a precizat că înțelege „impactul dezinformării de către mişcarea antivaccinistă”.
„Eforturile de a creşte încrederea în vaccinare prin transmiterea de informaţii şi conectarea la comunităţile care nu au acces la servicii, combaterea dezinformării sunt cu adevărat cruciale. Sugerăm ca România să ia în considerare extinderea implementării certificatului verde pentru mai multe activităţi şi poate pentru anumite profesii”, a adăugat oficialul OCDE, aflat la București, după anunțul că au demarat negocierile pentru aderarea României la OCDE.
Mathias Cormann, mesaj pentru români: „Vaccinați-vă! Faceți doza booster”
În conferinţa de presă comună cu premierul Nicolae Ciucă, secretarul general al OCDE a făcut un apel la vaccinarea anti-COVID.
„Cel mai mare risc în România, ca şi în alte ţări, sunt posibilele noi valuri de infecţie cu COVID, ceea ce ar aduce o serie de restricţii. Acesta ar reprezenta cel mai mare risc din perspectiva refacerii economice. În România acest risc este mai accentuat, pentru că există o rată relativ redusă a vaccinării”, a precizat Matthias Cormann.
Le spun românilor care încă ezită: vaccinaţi-vă pentru dumneavoastră, pentru sănătatea dumneavoastră şi pentru oportunităţile pe care le veţi avea în viitor, pentru familia dumneavoastră, pentru comunitatea dumneavoastră, pentru ţara dumneavoastră.
Mathias Cormann, secretar general OCDE:
În final, acesta a transmis un mesaj clar: „Vaccinaţi-vă! Asiguraţi-vă un booster de vaccin, acesta este oportun pentru sănătatea dumneavoastră, pentru oportunităţile viitoare”.
Guvernul României a transmis marți seară, 25 ianuarie, că „salută decizia Consiliului Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) privind lansarea negocierilor de aderare cu România”. Țara noastră şi-a depus prima oară candidatura pentru aderarea la OCDE, care este cea mai importantă organizaţie economică din lume, în aprilie 2004.
Premierul Nicolae Ciucă a anunţat vineri, 28 ianuarie, la conferinţă comună cu secretarul general al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, Mathias Cormann, că deschiderea negocierilor de aderare la OCDE este cel mai notabil rezultat după aderarea la NATO şi UE.
Ce înseamnă pentru România aderarea la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică
Înființată în 1961, OCDE este un for interguvernamental dedicat identificării, diseminării şi evaluării aplicării politicilor publice potrivite pentru asigurarea creşterii economice sustenabile şi stabilităţii sociale.
Cei 38 de membri ai OCDE, dintre care majoritatea europeni – 23, sunt state dezvoltate, deţinând peste 70% din producţia şi comerţul globale şi 90% din nivelul mondial al investiţiilor străine directe.
„Aderarea României la OCDE este un obiectiv strategic al politicii externe române, inclus în actualul program de guvernare”, se arată pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe.
Principalele avantaje ale aderării României la OCDE:
- apartenența la clubul restrâns al economiilor dezvoltate şi recunoaşterea implicită, la nivel global, a statutului său de economie de piaţă funcţională şi democraţie consolidată, cu impact asupra ratingului de ţară şi atragerii investiţiilor străine
- imaginea favorabilă a României atât faţă de marile economii ale lumii (SUA, China, Japonia etc.), cât şi faţă de statele din regiune cu aspiraţii europene (Republica Moldova, Macedonia, Albania, Serbia)
- acces la instrumentele şi centrele de decizie economică ale OCDE şi posibilitatea de a contribui la guvernanţa economică globală
România şi-a depus prima dată candidatura pentru aderarea la OCDE în aprilie 2004, apoi în noiembrie 2012 şi a reînnoit-o în 2016 şi 2017, potrivit instituției conduse de ministrul Bogdan Aurescu.