„Am văzut unele relatări de rasism practic făţiş în acest context”, a spus Stephane Dujarric, potrivit Agerpres. El a precizat că Antonio Guterres a fost „şocat de numeroasele cazuri raportate de rasism, hărţuire şi discriminare ale căror ţinte au fost oameni de diferite rase, în timp ce încercau să părăsească Ucraina, precum şi în ţări vecine în contextul în care ei încercau să se adăpostească de conflict”.
Potrivit lui Dujarric, şeful ONU a transmis că „apreciază foarte mult generozitatea acelor guverne din ţări vecine Ucrainei” şi a cerut tuturor statelor din regiune să ia măsuri împotriva oricărei manifestări de rasism şi xenofobie.
Africanii au acuzat că au fost discriminați
Mai mulţi africani care au fugit de războiul din Ucraina au susținut că s-au confruntat cu rasism şi discriminare la graniţa dintre Polonia şi Ucraina.
Unii dintre ei au susținut că au fost împiedicaţi să treacă graniţa zile la rând, în pofida frigului şi a lipsei de alimente ori alte provizii și au acuzat că, spre deosebire de ei, refugiaţii albi au fost lăsaţi să traverseze, a relatat agenția de știri DPA, preluată de Agerpres.
Polonia neagă acuzațiile
Oficialii polonezi au respins însă acuzaţiile, iar un purtător de cuvânt a calificat relatările din social media drept „prostii”, într-un răspuns la solicitarea DPA.
În Ucraina învaţă câteva mii de studenţi africani, majoritatea din Nigeria, Ghana, Kenya, Africa de Sud, Etiopia, Somalia, dar şi din alte ţări, atraşi de nivelul ridicat al învăţământului şi costurile scăzute.
Azi, 4 martie, s-a intrat în a noua zi a războiului declanșat de Rusia în Ucraina, după ce țara condusă de Vladimir Putin a lansat pe 24 februarie prima ofensivă asupra țării al cărei președinte este Volodimir Zelenski, cu atacuri aeriene şi cu rachete.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia