UPDATE ora 16:20. Judecătoarea o audiază pe Diana Samson, în calitate de martor, aceasta spunând că a fost secretara lui Sorin Oprescu la Primăria Capitalei, în perioada 2012-2015, și că lucra în prin rotație cu Adina Ivan, care avea aceleași atribuții ca și ea.
Despre Bogdan Popa, judecat în același dosar, Diana Samson a spus că fostul director la Palatele Mogoșoaia și apoi la Administrația Cimitirelor venea des la biroul lui Sorin Oprescu.
”El venea des la domnul Oprescu, dar îmi amintesc că nu intra tot timpul. Venea pur și simplu. Suna pentru programare atunci când erau ședințe de lucru. Existau situații în care foarte mulți directori invocau probleme urgente. Fiecare credea că problema lui e cea mai gravă și urgentă. Când aveam directori din Primărie, vorbeau cu Oprescu pe loc, într-un birou de așteptare unde era un telefon. Când era vorba de directori din afara instituției, aceștia erau filtrati în funcție de agendă”, a mai spus Diana Samson.
Fosta secretară a lui Sorin Oprescu a adăugat că Bogdan Popa venea la biroul primarului și fără programare, invocând urgențe. Diana Simson a precizat că cei care veneau la Sorin Oprescu își lăsau telefoanele într-un coșuleț de la intrare, regulă stabilită după un incident în biroul primarului.
”Chiar și așa, el (Bogdan Popa, n.r.) avea același regim ca toți ceilalți. Era poftit în anticameră. Aveam la intrare un coșuleț în care se lăsau telefoanele. Ei lăsau benevol telefoanele acolo. Nu era o regulă impusă și mai ales nu de mine. Nu știu. Când am ajuns eu, stativul era acolo. Știam că există o astfel de regulă dar nu era stabilită de mine. Nu eram acolo când s-a stabilit o astfel de regulă. Bineînțeles că domnul primar a stabilit o astfel de regulă, dar știu că ea a fost stabilită ca urmare a unui incident existent în biroul primarului, când cineva a înregistrat discuția”, a mai arătat Diana Samson în declarația de martor.
Fosta secretară a lui Oprescu a mai spus că Bogdan Popa era foarte insistent. ”Uneori mă și enerva insistența sa. Altfel, nu îl cunosc suficient. În perioada finală, august – septembrie 2015, Popa devenise și mai insistent decât de obicei. Nu pot preciza numărul total de prezențe. Era ușor agitat, din ce am constatat. Spunea că are o problemă urgentă, când venea. Nu am auzit vreodată discuții legat de faptul că Oprescu ar fi primit mită de la inculpatul Popa”, a precizat martora.
UPDATE ora 15.45. Adina Ivan, secretara lui Sorin Oprescu la Primăria Capitalei, în perioada 2009-2015, a spus că îl cunoaște pe Bogdan Popa, care venea la biroul primarului de două-trei ori pe lună.
”Când era programat sau avea întâlnire, aștepta până se elibera primarul. Când venea neanunțat, stătea până când se elibera domnul Oprescu. Eu, personal, aveam grijă ca ordinea să fie respectată. Nu cunosc să fi existat vreo obligație ca cei care intrau la Oprescu să lase telefoanele în vreun stativ. Mai lăsau unele persoane telefoanele pe birou la noi pentru a nu deranja. Nu îmi aduc aminte precis dacă Popa lăsa telefonul la mine pe birou, dar dacă a făcut-o, a fost din inițiativa dumnealui. Programările pentru primar se făceau telefonic. Îl anunțam pe primar și, împreună cu dumnealui, funcție de programul său, stabileau când are întâlnirea. Nu-mi aduc aminte ca Oprescu să fi refuzat vreodată o programare cu Popa. Au existat cazuri în care Popa s-a prezentat fără programare și, dată fiind încărcătura agendei, acesta nu a fost primit. L-am perceput pe Popa în ultimii ani ca fiind foarte insistent, în sensul că insista cu telefoanele pentru a fi primit la primar și era foarte agitat. Inițial era calm, nu îl sesizam. Nu am auzit vreodată că Popa i-ar da mita lui Oprescu sau că primarul ar lua bani de la acesta”, a mai spus Adina Ivan.
Întrebată de procurorul DNA dacă erau si alte persoane neprogramate care intrau la Sorin Oprescu, Adina Ivan a răspuns: ”Uneori, doar în cazuri foarte urgente. Popa nu îmi spunea dacă intra cu vreo urgență. Cert este că nu toată lumea invoca urgențe pentru a intra la primar neanunțat. La un moment dat, i-am văzut în anticameră pe Stanca (Cristian Stanca, fostul șofer al lui Oprescu, n.r.) și Popa. Știu că Stanca era șofer. Intra și el în întâlniri profesionale cu primarul, întâlniri ce erau anunțate. Au fost mai multe de acest gen. În perioada august – 5 septembrie 2015, Popa a venit la Primărie și a vrut să intre la Oprescu. Era agitat, părea nervos. Era foarte insistent. A venit neprogramat și îmi amintesc că nu l-a primit domnul primar. Era atunci într-o întâlnire importantă”.
UPDATE ora 15.30. Magistratul care judecă dosarul lui Sorin Oprescu a audiat-o în calitate de martor pe Monica Capatos, care în perioada 2003-2005 a lucrat la Biroul de relații cu presa de la Centrul Cultural Palatele Brâncovenești.
Judecătoarea îi atrage atenția că apare des în interceptări. Monica Capatos a explicat că, prin firma ei de PR, era colaboratoare cu Bogdan Popa și a admis că erau și foarte buni prieteni.
„Îi cunosc pe inculpații Șupeală (Florin Șupeală, fost director adjunct al Centrului Palatele Brâncoveneşti – n.r.) și Petroi (Ruxandra Mihaela Petroi Avasiloae, fost director al Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti – n.r.), în virtutea faptului că lucrau la palate. Pe domnul Albu îl cunosc în calitatea de șofer al lui Popa. Numele lui Gogonea îmi sună cunoscut, dar nu îl cunosc. Am fost la hotel Phoenicia la un eveniment, dar nu-mi aduc aminte despre ce era vorba”.
Judecătoarea i-a amintit de evenimentul din luna mai 2015, la care toți inculpații și martorii spun că ea a fost prezentă și i-a atras atenția că mărturia mincinoasă se pedepsește. Monica Capatos a reluat declarația și spus că era vorba despre adunarea Fundației Omenia. Judecătoarea i-a spus că nu acesta este evenimentul despre care vorbesc procurorii DNA în rechizitoriu. Monica Capatos a spus că i-a întâlnit pe cei nominalizați aleatoriu, în funcție de sarcinile profesionale.
Judecătoarea i-a atras din nou atenția că este surprinsă în interceptări în timp ce oferea sfaturi unuia dintre inculpați.
”Luam masa frecvent cu domnul Popa. Mai participau și alte persoane. (…) Raportat la o lună, mă vedeam cu Popa și soția sa, cu Petroi și cu Albu, ca șofer al lui Popa, cred că și Șupeală, de aproximativ patru ori. Pe martorul Gogonea l-am văzut o dată, la Palat, dar nu îmi amintesc. Pe martorul Petroi l-am văzut tot așa, o dată, la sediul Palatului Mogoșoaia. Întâlnirea a fost stabilită de comun acord, eu, domnul Popa. Nu mai țin minte exact ce s-a discutat. S-au vorbit lucrurile care se discutau în mod normal. Nu am auzit chestiuni despre comisioane”, a declarat Monica Capatos în fața instanței.
Judecătoarea i-a spus că îi face sesizare la DNA, pentru mărturie mincinoasă și a invocat din nou interceptările în care ea îi dădea sfaturi lui Popa.
”Poate că îi dădeam sfaturi generale, la ce mă întreba, dar eu nu știam de ce îmi cere acele sfaturi. Mai precis, legat de activitățile de la Palatul Mogoșoaia. Vorbeam despre activitățile derulate la Palat și cele în curs de derulare”, a spus Monica Capatos.
În contextul acestei declarații, judecătoarea citează dintr-o discuție care a fost prezentată de procurori în rechizitoriu: ”Spuneți, la un moment dat, de materialele folosite, apoi aveți o înregistrare în care îi spuneați lui Popa legat de contract, unde să se ducă, la cineva de la PNL. Sunt ore întregi de înregistrări între dumneavoastră și domnul Popa. Spuneți contextul acestor discuții”.
”Pe parcursul colaborării cu domnul Popa, am discutat și alte teme, ca să spun așa. Nu îmi aduc aminte exact aceste detalii”, a spus Monica Capatos.
Întrebată despre alte activități de care se ocupa Bogdan Popa, Capatos spune că nu știe ca el sa aibă garanții în alte societăți și că soția acestuia avea un restaurant. Întrebată dacă s-a întâlnit direct cu Oprescu, ea a spus că timp de 17 ani a fost jurnalistă de investigație și că era acreditată la Primăria Municipiului București.
Judecătoarea a mai întrebat-o dacă Bogdan Popa i-a spus că avea o relație privilegiată cu Sorin Oprescu. ”Știu că domnul Popa l-a cunoscut pe Oprescu după ce acesta din urmă a devenit primar. Nu știu dacă neapărat privilegiată. Poate că era o reacție specială”, a răspuns Monica Capatos.
”Sunteți jurnalist de investigații și PR. Lăsați frazele așa, neterminate. Ar tebui să aveți proprietatea termenilor, doamna Capatos”, i-a spus judecătoarea.
Erau și întâlniri la alte evenimente, dar eu nu participam. Cred că e greșit cuvântul specială când vorbesc de relația dintre Popa și Oprescu. Era, de fapt, apropiată, pentru că participau la anumite evenimente legate de Primărie”, a continuat Monica Capatos.
Judecătoarea a citat din interceptări potrivit cărora Popa îi spunea Monicăi Capatos: „Trebuie să mă duc zilele astea să dau iar… Ăla de la Curtea de Conturi mi-a cerut…și eu nu mai pot… „.
”Domnul Popa nu mi-a spus niciodată că i-ar da bani lui Oprescu sau că ar fi constrâns la astfel de manopere”, a mai spus Monica Capatos.
Sorin Oprescu este judecat pentru luare de mită, spălare de bani, abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, şi constituire a unui grup infracţional organizat.
Bogdan Popa este acuzat că a constituit un grup infracţional organizat, la care au aderat ulterior şi ceilalţi inculpaţi, care avea ca scop săvârşirea de infracţiuni de corupţie, mai precis dare şi luare de mită, din sume provenite din bugetul municipiului Bucureşti, grup pe care, de la finalul anului 2013, l-ar fi condus Sorin Oprescu.
Oprescu este acuzat că a primit 25.000 de euro la locuinţa sa din Ciolpani, de la Bogdan Popa.
“La data de 5 septembrie 2015, inculpatul Oprescu Sorin Mircea în calitate de primar al municipiului Bucureşti, în baza unei înţelegeri prealabile cu inculpaţii Popa Bogdan Cornel şi Stanca Cristian, a primit de la primul suma de 25.000 euro din totalul de 60.000 euro pretinşi în mod necuvenit de cei doi de la administratorii unei societăţi comerciale (denunţători în cauză), în legătură cu un contract de execuţii lucrări în cadrul Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului. Prin această conduită, primarul Municipiului Bucureşti nu a făcut altceva decât să «valideze» activitatea infracţională desfăşurată de inculpaţii Stanca Cristian şi Popa Bogdan Cornel, dar şi menţinerea acestuia din urmă în funcţia de director al Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane, cu luarea în considerare a posibilităţii numirii sale ca director la ALPAB, deşi ştia că acesta comite infracţiuni de corupţie”, au scris procurorii în rechizitoriu.